Inspektor Simić otkrio milionsku krađu, “nagrađen” optužbom za korupciju

Apelacioni sud Brčko distrikta ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom je poreski inspektor Slobodan Simić osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog primanja mita. Glavno ročište obnovljenog postupka biće održano u četvrtak 23. marta, a cijeli bi slučaj mogao dati nove dokaze o vezama Nikole Špirića te nekih dužnosnika HDZ-a sa rukovodstvom Bimala i Rafinerije šećera Brčko.

Problemi za Slobodana Simića počeli su kada je kao inspektor Poreske uprave krajem 2010. i početkom 2011. godine obavljao kontrolu poreskih obaveza fabrike Bimal u Brčkom.

- Reklama -

Nakon kontrole, zapisnički je konstatovao određene neregularnosti. Uslijedili su pritisci, prije svega kadrova HDZ-a i SNSD-a, pod čijim su patronatom vlasnici Bimala.

Simić odbija da “pocijepa zapisnik” kako su mu savjetovali. V.d. direktora Poreske uprave Brčko distrikta Slavica Vujić odredila je potom druge inspektore za kontrolu Bimala.

Primanje mita utvrđeno nakon 8 godina!?

Slobodanu Simiću slijedi kazna. Iako je skoro ispunjavao uslove za odlazak u penziju, pokrenuta je istraga o validnosti njegove diplome, a inače je magistar ekonomije.

Kada se to izjalovilo, 2012. brčansko tužilaštvo otvara istragu o njegovom navodnom primanju mita tokom 2006. godine, dakle od prije osam godina!? Na osnovu iskaza vlasnika jedne brčanske firme sumnjive reputacije, optužen je za primanje mita od 5 hiljada KM.

Uzalud je Simić ukazivao na “namještaljku”. Aprila prošle godine Osnovni sud Brčko Distrikta Simića osuđuje na 4 mjeseca zatvora. Nakon žalbe, vijeće Apelacionog suda presudu poništava sa obrazloženjem da nema nikakve osnove ni dokaza za presudu i nalaže ponovno suđenje, koje je zakazano za četvrtak 23. marta ove godine.

“Dokazaću da je moj glavni grijeh što sam kao inspektor Poreske uprave Brčko distrikta ušao u Bimal kod Ilije i Pere Studena i tamo vidio nezakonitosti koje sam konstatovao u svom zapisniku. Nažalost, tek danas se otvara pitanje nezakonitosti tog rada u Bimalu koje sam ja konstatovao, a što je potvrdio i Kemal Čaušević, kojem se danas sudi pred Sudom BiH”, navodi za Žurnal Simić.

Simićev advokat Duško Tomić ukazuje kako je upravo Ilija Studen veza između lidera i kadrova SNSD-a i HDZ-a, koji mu svojim odlukama putem Vijeća ministara BiH objezbjeđuju višemilionske povlastice pri uvozu sirovina za Šećeranu i Bimal.

“Svi oni, od bivšeg gradonačelnika Brčkog Ante Domića, preko Vjekoslava Bevande do Dragana Čovića te od Nikole Špirića do Milorada Dodika trebaju biti saslušani kako bi dokazali šta se dešavalo i zašto je Slobodan Simić osuđen, a osuđen je jer nije htio učestvovati u nezakonitostima”, najavljuje Tomić.

Tužilaštvo BiH istražuje veze Špirića i Studena

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ponovo je aktiviralo istragu protiv Nikole Špirića. SIPA provjerava Špirićeve račune na koje je 2008. godine, uplaćeno oko 400 hiljada evra, a on potom kupio stan u Beču.

Te je godine u Brčkom otvorena Rafinerija šećera vlasnika Ilije Studen. Vijeće ministara BiH kojim predsjedava Špirić krajem godine Iliji Studenu omogućava poreske olakšice za uvoz šećera.

Bivši poreski inspektor Slobodan Simić zna sigurno još više detalja ne samo o ovom slučaju, i načinima na koje koje vlasnici i suvlasnici Bimala i Rafinerije šećera ostvaruju svoja uspješna poslovanja preko HDZ-a BiH i SNSD-a.

To je jedan od razloga što novo suđenje u njegovom predmetu može biti uslovno zanimljivo, posebno ukoliko Tužilaštvo BiH odluči da ga pozove kao svjedoka.

 

 

 

(zurnal.info)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime