Incident u vrtiću u Brčkom

Nakon što smo nedavno pisali o šamaru kojim je vjeroučitelj u jednoj školi kaznio neposlušenog dječaka, u Brčkom novi incident – ovaj put u Javnoj ustanovi Dječji vrtić „Naša djeca“ gdje je vaspitačica Sadbera Kavazović, 30. maja nanijela lakše tjelesne povrede četvorogodišnjem dječaku, sinu jednog brčanskog pravoslavnog sveštenika, javlja reporter BN televizije iz tog grada.

Ljekar u Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom je pregledao duboke masnice na vratu koje najviše podjećaju na duge ženske nokte i  potvrdio „lakše tjelesne povrede“, a roditelji su o svemu, uz zahtjev da se slučaj ispita, sutradan obavijestili nadležne institucije: Dječji vrtić, policiju, inspektora i vladino Odjeljenje za obrazovanje.

- Reklama -

Postoji sistem koji funkcioniše, rekao je reporteru BN televizije šef Odjeljenja za obrazovanje u Brčkom Senad Osmanović.

„Obaviješten sam o svemu, a direktorka Javne ustanove „Naša djeca“ je pokrenula disciplinski postupak protiv vaspitačice. Povreda je nesporna, a kako je do nje došlo, utvrdiće se tokom tog postupka i izjava svih aktera, te na osnovu toga odlučiti o eventualnim kaznenim mjerama“, rekao je Osmanović.

Vaspitačica će, dakle, pred disciplinski organ Vlade. Nije željela dati izjavu BN televiziji, kao ni dječakovi roditelji od kojih smo saznali da Kavazovićeva, u više verzija događaja, tvrdi da su povrede nastale slučajno u smirivanju dječjeg nestašluka.

U Policiji su potvrdili da su prijavu roditelja primili 31. maja i izvještaj dostavili Tužilaštvu a da se ne mogu izjašnjavati „jer je u slučaj involvirano dijete“.

„Predmet je otvoren a Tužilaštvo će istražiti sve navode iz prijave o čemu se, u skladu sa zakonom o postupanju s djecom i maloljetnicima Brčko distrikta, u toku postupka neće izjašnjavati“, kratko je rekao BN televiziji portparol Tužilaštva Samir Beganović.

 Kavazovićevoj ovo nije prvi slučaj grubog smirivanja nestašluka jer je, prema tvrdnjama, i prije dva mjeseca isto dijete donijelo kući veliku modricu na ruci uz objašnjenje u vrtiću da ga je vaspitačica uhvatila da ne padne sa stolice.

Povrijeđeni dječak ne ide više u obdanište, roditelji 15 dana obijaju pragove i traže odgovor na zahtjev za ispitivanje slučaja. Kavazovićeva je na poslu. Javnost epilog još jedne ružne priče iz brčanskog obrazovanja očekuju barem koji dan prije početka nove školske godine.

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime