spot_img
spot_img

Imaju li osobe sa invaliditetom pristup institucijama u Distriktu?

spot_img
spot_img

Izvještaj o realizaciji preporuka ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa specijalnim izvještajem o pristupačnosti radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama sa invaliditetom otvorio je danas u Skupštini Distrikta raspravu po ovom pitanju koje u Distriktu skoro pa nigdje nije riješeno na adekvatan način.

Ombudsmeni su se u ovom izvještaju bavili onemogućenim pristupom invalidnim licima kada je u pitanju zakonodavna vlast međutim u Distriktu Brčko su brojni primjeri kršenja ljudskih prava iz ove oblasti.

“Invalidne osobe su uskraćene za mnoga prava, ne samo što se tiče institucije Skupštine nego i ostalih institucija. Za njih predstavlja veliki problem onemogućenost pristupa zdravstvenim ustanovama, odnosno određenom segmentu zdravstvenih ustanova”, kazala je Lidija Ljubojević, SDS.

Veliki problem je slaba pristupačnost školskim ustanovama osobama sa invaliditetom, odnosno djece koja pohađaju školu. Jedan od ključnih problema je pristup sanitarnim čvorovima u školama.

“Pogotovo u starijim školama gdje roditelji moraju da dovedu djecu, moraju da budu s njima svo vrijeme dok oni borave u školi kako bi bili pri ruci u slučaju potrebe da svoje dijete iznesu iz kolica na leđima, te vrate u kolica kako bi djeca mogla dalje da prate nastavu”, kazala je Ljubojević.

Problem za invalidne osobe je i onemogućenost transporta od kuće do škole i nazad.

“Zato što u Brčkom ne postoji adaptirano vozilo za djecu invalide, kako bi sa kolicima mogli ući u prevozno sredstvo”, kazala je Ljubojević.

Zakon obavezuje sve institucije da naprave i omoguće pristup invalidnim osobama, međutim stanje na terenu govori suprotno. Nije dovoljno uraditi samo pristupne rampe jer one ništa ne znače ako unutrašnjost zgrade nije adekvatno uređena za kretanje osoba sa invaliditetom.

“Sve javne institucije, tamo gdje se u skladu sa arhitektonskim pravilima može ugraditi lift da ga i ugrade kako bi svaki građanin koje je invalidno lice mogao doći do svake kancelarije u svakoj javnoj instituciji”, kazao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Zato je neophodno sačiniti plan djelovanja i kada su u pitanju sadašnje zgrade i institucije ali i one koje tek trebaju biti građene. Tu se postavlja pitanje ima li Distrikt sredstava za ovaj korak.

“Pitanje je opredijeljenosti. Jedno je kada na sjednici političari govore ono što narod voli da čuje, ali kada se iza zatvorenih vrata razgovara o budžetu onda postoje drugačiji interesi i želje. Ja ću insistirati na novcima za ove namjene a oni koji budu tražili da se novac dominantno preusmjerava u druge svrhe će biti prepoznati”, kazao je Kadrić.

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img