spot_img
spot_img

Илија Студен: У Брчком желимо градити пословне зоне, конференцијски центар, хотел, стамбена насеља…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Крај године је за Бимал Групу и Студен Холдинг донио два значајна догађаја о којима се у пословним круговима говорило више пута током 2019. године.

Послије покретања преузимања фабрике за производњу јестивог уља Ново Сунце у Сомбору, успјешно је завршена аквизиција којом је Бимал постао већински власник ове фабрике, каже Илија Студен, предсједник управе Студен Холдинга.

Надовезујући се на реализовану куповину и наступајућа улагања, скоро у истом дану створени су предуслови за потписивање Меморандума о разумијевању и креирање акционог плана између Владе Брчко дистрикта и Студен Холдинга о пословној иницијативи за улагања у Брчко.

Ваша пословна група одувијек инсистира на расту и развоју пословања. Шта за пословну групу значе ова два догађаја и који су наредни кораци?

– Успјешни и перспективни догађаји на крају ове године дефинитивно су отворили су велика врата за наше пословање у наредној години. Ширење Бимал Групе почело је већ од првих пословних корака, то јесте доласком у БиХ, у Брчко и преузимањем фабрике Бимал која у то вријеме, 2002. године, није радила. Великим улагањима, како у ресурсе компаније, тако и у наше запослене, успјели смо да покренемо производњу висококвалитетних производа, јестивог уља, сачме, лецитина, масних киселина као и наших специјалитета.

Развој пословања за нас је значио раст капацитета производње, раст броја запослених, те оснивање нових фабрика. Тако смо изградили Агроиндустријски комплекс у Брчком, а на тој идеји смо основали и компаније у Србији, за почетак то су биле традинг фирме.

Бимал је данас највећа и најуспјешнија компанија у Брчком, лидер у прехрамбеној индустрији Босне и Херцеговине, те једна од већих компанија у регији. Успјели смо да станемо у ред ријетких компанија које су направиле аквизицију из БиХ у Србији, што је велики искорак Бимал Групе која јесте регионална група, са сједиштем у Брчком.

На аспекту пословања у самом регионалном сједишту наше пословне групе представили смо “пословну иницијативу за свеобухватно побољшање пословног амбијента и стандарда живота у Брчко дистрикту”, а предуслови за конкретну реализацију планова су сада испуњени.

Шта за Бимал значи успостављање сопствене производње у Србији?

– Имајући у виду да смо у Брчком наше производне капацитете подигли на максимум, а да усмјереност ка откривању нових тржишта и задовољавању потреба и наших традиционалиних тржишта расте, успостављање властите производње у Србији је био логичан корак. Фабрика за производњу јестивог уља Ново Сунце омогућава нам да капацитети цијеле групе буду више него удвостручени, свакако, уз адекватан инвестицијски циклус који је потребно реализовати. Сада смо ближи сировини, а уз добар пословни модел из Брчког, Ново Сунце ће такође производити производе врхунског квалитета.

Грађани Брчко дистрикта очекују реализацију најављених улагања. Које су то инвестиције?

– Свјесни смо да постоји велики јавни интерес за реализацију пројеката који се односе на заиста различита улагања у Брчко. Наша улагања не само да подразумијевају инвестиције које доносе запошљавање, оне су свеобухватне јер ће позитивно утицати на општу атмосферу у Брчком, почевши од сигурних послодаваца, преко садржаја за један подразумијеван и квалитетан живот и ван радног времена.

Студен Група има реалне планове да сагледавши потребе ове локалне заједнице успостави слободне пословне зоне са различитим производним и услужним фирмама, да организује производњу одређених група пољопривредних производа, да сагради и отвори мултифункционални хотел и конференцијски центар, кино, савремена стамбена насеља, паркинг, гараже, и да на овај начин охрабри и друге да улажу, те да Брчко подигнемо за много степеника напријед.

Да ли имате рок до када желите завршитити све планиране инвестиције? Хоће ли улагање ићи у фазама?

– Наравно, за сваки посао неопходне су фазе, међутим, незахвално је говорити о роковима будући да смо свједоци да је од наше презентације улагања до потписивања Меморандума прошло пола године. Тежња је да све завршимо у реалном временском оквиру који је потребан за успостављање сложеније пољопривредне производње, ако посматрамо један појединачни пројекат. Међутим, исправно је једино рећи да ми не желимо да губимо вријеме и да смо спремни да ангажујемо све да се први резултати виде чим је то могуће.

Што се тиче запошљавања који све кадрови би били потребни? Је ли извјесно да би посао могло наћи чак 4.000 људи?

– Вриједност улагања је процијењена на cca. 500 мил КМ, што јесте велики износ ако га посматрамо као износ новца. Али, ова улагања су далеко већа по питању утицаја која ће имати на живот грађана Брчко дистрикта и квалитета њиховог живота. Податак о потенцијалном броју запослених јесте тачан, јер су потенцијал и могућност улагања такви да је 4.000 запослених извјесна потреба за успјешно пословање након спровођења ових инвестиција. Што се тиче кадрова, имајући у виду различите сфере пословања, тако су и кадрови, степен образовања и преференције запослених различите.

 

 

 

 

(ekapija.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img