spot_img
spot_img

Iguman Metodije u Brčkom: Službom Bogu riješiti problem ravnodušnosti i rasijanosti

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ravnodušnost i rasijanost su najveći problemi za duhovni život savremenog čovjeka, a riješiti se mogu jedino ukoliko se služi Bogu, rekao je u Brčkom iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije.

“Nije važno u kojem vremenu živimo da bismo služili Bogu. Kao što su naši stari služili Bogu tako i mi možemo, jer Bog je uvijek isti, samo je pitanje da li imamo tu volju”, naglasio je iguman Metodije, koji je sinoć održao duhovnu tribinu u prepunoj dvorani Kulturno-administrativnog centra “Patrijarh srpski Pavle”.

On je istakao da je cilj svih hrišćana zadobiti blagodat i naslijediti Carstvo Nebesko, a za ostvarenje tog cilja mogu se iskoristiti duhovna iskustva svetih otaca, Svetog Save i novih svetogoraca.

Iguman je novinarima, uoči predavanja na kojem je govorio o duhovnom iskustvu Svetog Save, rekao da je manastir Hilandar od početka bio veoma značajan za srpski narod jer se nalazi u zajednici svetogorskih manastira, te da je to bio i prvi srpski univerzitet.

“Preko Hilandara, Srbi gdje god da žive, uvijek su vezani za ovo jedinstveno mjesto. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas. To je mjesto koje baštini najvažnija djela iz srpske duhovnosti, ali i istorije, kulture i umjetnosti. Sveta Gora je jedinstveno mjesto koje se nalazi na poluostrvu i tu su predstavnici svih pravoslavnih naroda. Nemaju svi svoje manastire, ali imaju svoje monahe”, istakao je iguman Metodije.

Iguman Metodije je rekao da bi obnova dijelova manastira koji su izgorjeli prije 20 godina trebala biti završena polovinom sljedeće godine, te dodao da će biti i novih poduhvata.

Predavanje sa duhovnim porukama igumana manastira Hilandar, arhimandrita Metodija održano je u organizaciji Konzervativnog kluba i Crkvene opštine Brčko, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija.

 

(SRNA/Foto: Predrag Simić)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img