spot_img
spot_img

И званично: Завршен генерални штрајк у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Зијад Нишић и предсједник Синдиката Брчко дистрикта БиХ Игор Бабић данас су у Градској вијећници потписали Споразум о престанку генералног штрајка запосленика у органима јавне управе и службеника и намјештеника у правосуђу Брчко дистрикта БиХ. Потписивању су присуствовали и замјеник градоначелника др Анто Домић и главни координатор Владе Жељко Антић.

Како је наведено у Споразуму, Влада Брчко дистрикта БиХ обавезује се да ће обезбиједити новчана средства с циљем повећања плата запосленика за 5% почевши од 1. 7. 2023. године те додатних 5% за повећање плата почевши од 1. 1. 2024. године. Такође, Влада се обавезала да ће до 1. 1. 2024. године утврдити критеријуме, модалитете те донијети одговарајуће прописе на основу којих ће бити могуће започети исплату накнаде за трошак превоза радника органа јавне управе, а који ће служити и као модел за обрачун трошкова превоза и код других запосленика, као и правним лицима које оснива Брчко дистрикт БиХ.

Кроз измјену буџета Дистрикта за 2023. годину, Влада ће обезбиједити средства за исплату једнократне новчане помоћи у износу од 400,00 КМ запосленицима чија је основна плата до 1.200,00 КМ односно која не прелази неопорезиви дио те да ће препоручити и учинити максимални напор да се исто учини и у правним лицима које оснива Брчко дистрикт БиХ.

Сходно наведеним обавезама Владе Брчко дистрикта БиХ, Синдикат се обавезао да ће након потписивања Споразума донијети одлуку о престанку генералног штрајка радника одјељења Владе и правосудних институција Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, а обје стране потписнице ће наставити колективно преговарање с циљем закључења Општег колективног уговора као и гранских колективних уговора за све раднике на територији Брчко дистрикта БиХ до краја 2023. године.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img