I zvanično: Rokada u novoj vlasti Brčko distrikta

“Danas smo zvanično dogovorili da, uz apsolutno uvažavanje, uz apsolutnu toleranciju, uz apsolutno razmijevanje situacije u kojoj se mi nalazimo i prostora na kome mi živimo, kako od strane Srba, tako i od strane Bošnjaka, prva čelna pozicija, odnosno mjesto gradonačelnika, pripada predstavniku iz bošnjačkog naroda.”

Izjavio je ovo danas novinarima, u ime nove skupštinske većine, Ivo Filipović, predstavnik Hrvatske demokratske zajednice, potvrdivši tako i zvanično ranije pisanje nula49.com.

Filipović je saopštio da će novi gradonačelnik Brčko distrikta biti Esed Kadrić, novi predsjednik Skupštine Siniša Milić, dok na funkcijama zamjenika gradonačelnika i zamjenika predsjednika Skupštine ostaju Anto Domić i Ivo Filipović.

Tako je, suštinski, izvršena “rokada” pozicija gradonačelnika i predsjednika Skupštine.

Prema dogovoru koji je danas i zvanično predstavljen, pozicija predsjednika Skupštine pripada predstavniku iz reda srpskog naroda, dok pozicije zamjenika predsjednika Skupštine i zamjenika gradonačelnika pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda.

Podsjetimo, konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta zakazana je za sutra, 23. decembar od 10 časova.

Filopović je danas saopštio i da je već dogovorena podjela resora Vlade u okviru nove većine.

U novoformiranoj vlasti 5 odjeljenja i 2 savjetnika pripadaju “Srpskom bloku”, 4 odjeljenja i 2 savjetnika dobiće predstavnici Bošnjaka u vlasti, dok će HDZ biti odgovoran za imenovanje 3 šefa odjeljenja i 2 savjetnika.

On je dodao da se i dalje ne može govoriti o imenima, ali je podjela po narodima dogovorena.

“Nema ništa sporno, sve je dogovoreno. Sva su odjeljenja podijeljena po narodima i nema nikakvih sporova. Sutra otvorenog srca ulazimo u Skupštinu i dogovaramo sve ovo što sam rekao. Mi ćemo sutra imati formiranu vlast”, zaključio je Filipović.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime