spot_img
spot_img

I zvanično: Osam poslanika traži smjenu gradonačelnika Eseda Kadrića

spot_img
spot_img

Grupa poslanika iz reda bošnjačkog naroda podnijela je juče Skupštini Brčko distrikta inicijativu za razrješenje gradonačelnika Eseda Kadrića, koji je na tu funkciju izabran kao kandidat SDA, potvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare potpisnici inicijative sedam bošnjačkih poslanika – poslanici SBiH, SBB-a, NiP-a i SDP-a BiH, kao i poslanik romske nacionalne manjine Mejra Šečić.

„Prijedlog je upućen u skladu sa svim zakonskim normama koje ova procedura predviđa. A inicijativa se prelila sa viših nivoa vlasti BiH grupacije stranaka iz redova osmorke čiji su dio i potpisnici ovog sporazuma u Brčkom”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik stranke za BiH u Brčkom Zijad Nišić, koji je i novi kandidat za mjesto gradonačelnika Brčkog.

Prema njegovim riječima razlozi za razrješenje vlasti su identični kao i na nivou BiH jer se, kako je rekao, BiH tri decenije nalazi u stagnaciji odakle prema Evropi izlaze samo mladi – frustrirani lošim statistikama u ekonomiji, korupcijom i političkom nestabilnošću.

„Brčko distrikt i pored svih političkih i ekonomskih protekcija međunarodne zajednice nije se odmakao od loših statistika u BiH. Brčko distrikt je trebao da bude region evropske klase, ogled za ugled i jedan posto koji obećava i sve to nije. A može biti“, istakao je Nišić.

On kaže da ovaj koalicioni blok ima programe, viziju i kadrove koji mogu zaustaviti ovu stagnaciju i Brčko distrikt učiniti regionom evropske klase.

„Smatramo da je to olakšavajuća okolnost, da vlast svih nivoa u BiH po sastavu bude ista radi bolje komunikacije i provođenja istih politika na cijelom prostoru BiH“, naglasio je Nišić.

Damir Bulčević iz NIP-a kaže da ovoj grupi stranaka nije bio cilj samo puka smjena nekoga ko je na poziciji nego su svi zajedno radili na prioritetnim oblastima i smjernicama, principima rada i upravljanja javnim sektorom i ključnim projektima koje treba uraditi u Brčko distriktu kreiranih u 11 poglavlja.

Bulčević napominje da je ovaj materijal radna verzija o kojoj se treba razgovarati sa poslanicima iz reda Srba i Hrvata.

Na pitanje novinara kakav je stav OHR-a kada je u pitanju promjena vlasti u Brčkom, Bulččević kaže da po onim informacijama koje oni imaju OHR se neće miješati u političku volju, kako je rekao, prije svega građana distrikta i političkih čindbenika. Bulčević je ovom prilikom uputio i poruku gradonačelniku distrikta

„Da bi smo izašli iz ove situacije i kako bi sve trzavice riješili bez problema logično bi bilo i herojski čin da gradonačelnik u ovom momentu podnese ostavku. Jasno je da je izgubio političku volju prije svega bošnjačkog bloka, a i probosanskog“, poručio je Bulčević

Prema Poslovniku o radu Skupštine Distrikta, da bi gradonačelnik Kadrić bio razriješen, inicijativu treba da podrži 19 poslanika, čiji glasovi uključuju i potrebne afirmativne. To znači da će prilikom rasprave i glasanja o razriješenju gradonačelnika biti potreban najmanje glas jednog poslanika iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa poslanika iz reda bošnjačkog i srpskog naroda. Prema Poslovniku o radu Skupštine Brčko distrikta, predsjednik Parlamenta dužan je da sazove sjednicu na kojoj će se razmatrati inicijativa, i to u roku ne kraćem od 10 i ne dužem od 30 dana.

 

 

 

(

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img