spot_img
spot_img

И то је могуће: Запослени у суду који их је осудио

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Основном суду Брчко дистрикта ради неколико особа које је тај суд осудио за различита кривична дјела.

Међу њима је асистентица оператера, која је у међувремену аплицирала на позицију секретарице предсједника Суда. У тој институцији кажу да условне казне нису препрека осуђенима да наставе радити.

Вања Оршулић, бивша упосленица Одјељења за стручне и аминистративне послове Владе Брчко дистрикта, осуђена је 2010. године на условну казну од двије године затвора због проневјере у служби и фалсификовања службене исправе. У међувремену, запослена је у суду који ју је осудио.

– Нисмо знали нити нас је ко упозоравао. Мислим да је њена условна осуда и брисана. Поставља се питање ко је тај ко може одавде вадити то њој експонирати. Она је осуђена за оно што је урадила – каже Јадранко Грчевић, предсједник Основног суда Брчко дистрикта.

Оршулић без проблема и даље ради у Основном суду Брчко дистрикта.

– Мислите ли да то немате и у Влади и негдје другдје. Наравно, не правдам то. Али евидентно је да смо провјеравали и да нисмо имали законски основ сем те чињенице да ми њу дискредитујемо. Она и даље ради – додаје Грчевић.

Судија Основног суда Брчко дистрикта Недељко Табаковић катастрофалном оцјењује чињеницу да се у овом суду запосле особе које су кривично одговарале и правоснажно осуђене. Тиме се, истиче, наноси штета угледу суда и губи повјерење грађана.

Оршулић је, такођер, конкурисала на позицију секретарице предсједника суда. У суду раде два судска извршитеља који су осуђени. Бранка Панчића Окружни суд у Бањој Луци осудио је на годину условног затвора у случају “Балкан Инвестмент банка”. Против њега је потврђена оптужница Републичког јавног тужилаштва РС-а, које га је оптужило за кривично дјело злоупотребе овлаштења у привреди, мјесец прије него што је запослен на позицију судског извршитеља.

– Нисам имао тај податак. Шта ја знам шта они раде у Бањој Луци. Немамо ми систем увезан у том смислу. Како не разумијете? – пита Грчевић.

– Код Бранка Панчића потврђена је оптужница, а он се сутрадан прима. Шта више да се каже ту, то је јасно као дан – наглашава Табаковић.

И Марко Вуковић је судски извршитељ. Осуђен је на три мјесеца затвора. Признао је кривично дјело насиље у породици, казна затвора му је замијењена радом за опште добро на слободи у трајању од 25 дана.

– Он ради као судски извршитељ. Али у вријеме када смо га ми запослили није починио кривично дјело. Ти људи нису почини кривична дјела прије запослења и у току конкурса – тврди Грчевић.

Табаковић каже да очекује хитну реакцију ВСТВ-а и дисциплинског тужиоца.

А у суду, уколико првостепена казна буде потврђена, више неће радити Аладин Бисер, референт за унос података, који је оптужен због злоупотребе положаја.

– Тражио је неки новац итд. Пресуда још није правоснажна. Мислим да је осуђен на седам мјесеци затворске казне – наводи Грчевић.

Без проблема у суду као возач ради и Панчићев пунац који је осуђиван због насиља у породици. Јесу ли у овим случајевима прекшени важећи законски прописи, коначну ријеч треба дати ВСТВ.

 

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img