spot_img
spot_img

I Savom mogu ploviti specijalizovani kruzeri

spot_img
spot_img

Brčko distrikt BiH ima izuzetno dobre potencijale kada je razvoj turizma u pitanju, taj potencijal treba crpiti iz prirodnih motiva kao što su rijeka Sava i planina Majevica, rekao je stručnjak za turizam iz Brčkog, profesor Aleksandar Đurić.

RIJEČNI TURIZAM

– Ova oblast još nije dovoljno razvijena, ali pored Save i planine Majevice mora se obratiti pažnja i na izuzetno dobar geografski položaj Brčko distrikta koji se nalazi u blizini velikih saobraćajnica i lako mu se pristupa putem saobraćajnica ili rijekom, što ostavlja dosta mogućnosti za riječni turizam specijalizovanim kruzerima, naveo je Đurić, dodajući da se distrikt ističe i mnogobrojnim kulturno-historijskim spomenicima koji mogu biti dodatni izazov za turiste.

Na listi nacionalnih spomenika sa područja Brčko distrikta BiH nalaze se, između ostalog, Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju, Kuća Kočića u Brčkom, Gradaščevića kula sa avlijom i avlijskim zidovima u Bijeloj, katolička crkva Presvetog Srca Isusova, Cincarsko groblje u Bijeloj – Kalajdžijama, Stara župna crkva i župna kuća u Gornjem Zoviku…

Đurić naglašava kako je nedavno oformljena i Turistička organizacija Brčko distrikta BiH koja će imati za cilj promociju i razvoj turizma na području distrikta i koja će ozbiljnije pristupiti razvoju te grane privrede.

HOTELIJERSTVO

– Kada govorimo o materijalnoj bazi turizma, buduća infrastrukturna rješenja kroz gradnju komunikacijske infrastrukture mogu poboljšati turističke potencijale. Materijalna baza turizma na bazi hotelijerstva je dosta razvijena i u tom smislu Brčko može biti dobar domaćin i zahtjevnijim turistima. Turistički potencijali su veliki, ali se moraju pažljivo razvijati, naglasio je profesor Đurić.

 

 

(oslobodjenje.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img