spot_img
spot_img

И “Институт за истраживање геноцида Канада” тражи забрану изложбе у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је јуче Странка за БиХ затражила од супервизора за Брчко дистрикт да забрани одржавање изложбе посвећене једном нобеловцу, са истим захтјевом данас се Скенлану обратио и Емир Рамић, директор “Института за истраживање геноцида Канада”.

Подсјетимо, изложба о Хандкеу одржаће се у организацији СПКД Просвјета и Конзервативног клуба, а у склопу низа активности које се одвијају под слоганом “30 дана за 30 рођендана Српске”.

Писмо које је Емир Рамић упутио овим поводом и које је упутио супервизору за Брчко Дистрикт БиХ Мајклу Скенлану објављујемо у цијелости:

“Суспензијом промоције негатора геноцида и негатора државе БиХ, Петера Хандкеа у Брчком ви остајете на доброј страни повијести, на страни истине и правде.

Брчко Дистрикт БиХ Одлуком Међународног арбитражног суда успостављен је 8. марта 2000. као специфична локална заједница са властитом законодавном, извршном и судском власти те властитом полицијом као примјер како БиХ треба функционисати.

30. јуна 2005. Скупштина дистрикта Брчко је усвојила Резолуцију о осуди ратног злочина и геноцида у Сребреници.

Супротно назначеној резолуцији поводом прославе антиуставног и антидржавног 9. јануара, СПКД “Просвјета” и Конзервативни клуб Брчко организирају низ активности под слоганом “30 дана за 30 рођендана Српске”. 23. децембра 2021. године предвиђена је и изложба слика и фотографија о Петеру Хандкеу, негатору геноцида у Сребреници и глорификатору пресуђених ратних злочинаца.

Превенција и борба против геноцида није само политичка опција. То је међународно правна обавеза. Данас се морамо сјетити да потицање на геноцид величањем негатора геноцида представља злочин. Зато је изложба слика и фотографија о Петеру Хандкеу антицивилизацијска награда негатору геноцида која подстиче на нови геноцид, што је злочин сам по себи.

Имајући то у виду, придружите се гласу пријатеља истине и правде и забраните изложбу и тако кажите истину о геноциду.

Евентуално одржавање изложбе о негатору геноцида и симпатизеру велоконациналистичке српске политике, идеје и праксе, оличене у оптуженом ратном злочинцу Слободану Милошевићу, може бити документирано свједочанство о бешчашћу, моралном и интелектуалном колапсу организатора изложбе, али и града Брчког. Тако би се поразила људскост и пројектовао највећи удар на истину, правду, УН и интернационалне судове УН, међународни правни поредак у Брчком. Био би то удар на жртве не само геноцида у Сребреници, већ и за жртве свих страшних злочина у људској хисторији, укључујући и жртве холокауста.

Жртве геноцида заслужују Брчко које неће негаторе награђивати и величати. Јер како се жртве могу надати правди поред евентуалне организације изложбе која би значила промоцију злочиначке традиције Српске академије наука која континуирано институционално ревидира хисторијске, судске и научне чињенице у циљу изједначавања жртве и злочина за корист идеје Велике Србије која још није поражена. Немојте дозволити да Брчко изгуби своју значајну репутацију.

Подсјећамо вас да они који негирају одлуке интернационалних судова, који нарушавају интернационално право, правду и истину који покушавају ревидирати хисторију у име екстремизма припадају хисторијском нељудском одпаду против кога се на жалост и данас још више требамо борити. Можемо и хоћемо.

У име тога суспендирајте изложбу и забраните промоцију Петера Хандкеа и тако останите на трагу храбре шведске докторице и новинарке Цхристине Доцтаре која је у знак протеста због додјеле Нобелове награде Петеру Хандкеу вратила Нобелову награду за мир коју је добила 1988. и одмах послије тога постала почасна чланица нашег Интернационалног експертног тима.

Још једном позивамо пријатеље истине и правде и пријатеље државе БиХ на буђење у времену озбиљних напада на истину, правду и државу БиХ. Постанимо свјесни положаја у којем се налазимо, тражимо путове излаза, у томе будемо храбри, јединствени, образовани и стручни. И порука организаторима изложбе – Јесте покушали понизите жртве, али жртве никада неће бити поражене јер је истина и правда на њиховој, не на вашој страни.

Покушај организације изложбе за негатора геноцида је јасан знак да смо били у праву када смо од премијера Канаде Јустин Трудеау тражили да се НАТО снаге распореде у Брчко. Изложба поводом обиљежавања неуставног и антидржавног 9. јануара, датума кога је Канада осудила, је разлог више да се Канада још снажније ангажује да се НАТО снаге распореде у Брчко, односно да буде глас хитне потребитости пријема БиХ у НАТО.

БиХ у свом државном, друштвеном и територјалном облику је наџивјела све своје освајаче. Истина о геноциду и правда за жртве геноцида ће надживјети лаж и неправду.”

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img