spot_img
spot_img

Hram u Donjem Breziku proslavio Vaznesenje Gospodnje

Published:

spot_img

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg se uvijek slavi četrdeseti dan po Vaskrsenju.

Danas, na praznik neba otvorenog ka nama, neba kao našeg istinskog zavičaja, Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije predvodio je sveto evharistijsko sabranje u hramu Vaznesenja Hristovog u Donjem Breziku kod Brčkog.

Protojerej-stavrofor Vujadin Stanišić, starješina ovog svetog hrama, dočekao je Preosvećenog vladiku Fotija sa braćom sveštenicima i mnoštvom vjernog naroda koji je ovaj, ne tako mali, hram ispunio do poslednjeg mjesta što pokazuje da sjeme vjere koje siju ovdašnji sveštenici, ne samo da se primilo nego i plodove daje.

Svi smo primetili kako ovaj hram cveta. Sabira naš srpski pravoslavni narod, našu decu na svetu Liturgiju, ne samo kada je hramovna slava kao što je danas kada se proslavlja Vaznesenje Gospodnje, rekao je vladika Fotije na početku svoje današnje besjede.

Da je zaista tako, govori nam i činjenica da je čitav jedan autobus pun djece iz OŠ “Jelena Voćkić” (Prva osnovna škola) došao sa svojim vjeroučiteljem Nemanjom Stanišićem i uzevši aktivno učešće u svetoj Liturgiji.

“Mi pravoslavni Srbi imamo svoj put kojim treba da idemo. Sveti Sava nam je proputio taj put koji vodi u život večni koji vodi ka našem preobraženju, raspeću i vaskrsenju ali na koncu i ka vaznesenju. Nebesa su naša večna otadžbina, istakao je episkop Fotije i osvrnuo se na današnju situaciju kada se Sabor Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Patrijarhom Porfirijem bori za očuvanje porodičnih vrednosti. Borimo se da uče pravoslavnu vjeronauku, da idu putem spasenja, da idu putem vrline i putem poštenja. Putem poštovanja roditelja, svojih vjeroučitelja u školi i svih svojih nastavnika i uopšte svakog starijeg čovjeka. Kada nekog susretnu da ga pozdrave na ulici, kako je to nekada bilo. Nažalost naša djeca su počela učiti u školama ono loše što nam je došlo sa Zapada.Zato moramo svi biti budni. Mi kao Crkva, sveštenici i pastiri, ali isto tako i naši prosvjetni radnici. Svako ko se bavi našim društvom i našom dječicom da ih upute na put spasenja i put dobra. Ovaj sveti hram u Donjem Breziku upravo to čini. Pokazujem nam gde treba da idemo kad čujemo crkveno zvono”, zaključio je Preosvećeni vladika Fotije.

Po izgovorenoj bogonadahnutoj besjedi, sveštenici su podjelili narodu krst, litije i ikone, te je izvršen ophod oko svetog hrama, a zatim je ispred hrama vladika Fotije osveštao slavske darove i slomio slavski kolač sa ovogodišnjim kumovima gospodinom Markom Panićem i gospodinom profesorom Milanom Tomićem. Kum za sledeću godinu je gospodin Gojko Ristanić sa svojom porodicom.

Preosvećenom episkopu Fotiju danas su sasluživali u Hristovoj odanosti i bratskoj ljubavi: protojerej-stavrofor Miodrag Tošić, arhijerejski namjesnik brčanski; protojerej-stavrofor Vujadin Stanišić, paroh donjobrezičke prve parohije i starješina hrama; protojerej Nenad Tojić, arhijerejski namjesnik modričko-gradačački; protonamjesnik Dragan Popović, paroh donjobrezičke druge parohije; protonamjesnik Aleksandar Jeftić, paroh brezovopoljski; protođakon Nemanja Spasojević, eparhijski đakon; đakon Boris Simikić, đakon pri ovom hramu i đakon Jovan Rikanović, parohijski đakon u Obudovcu.

U toku malog vhoda, gdje je to kanonima i propisano, desnicom Preosvećenog vladike Fotija, protonamjesnik Dragan Popović je dobio čin protojereja zasluživši ga dugogodišnjim predanim radom na njivi Gospodnjoj kako sa povjerenom mu pastvom, tako i u prosvjeti Brčko Distrikta gdje se zajedno sa vjeroučiteljima trudi da naša djeca od početka svog obrazovanja imaju vjeronauku u školi, ali ne samo da je imaju nego da je i žive.

Za kraj je organizovana trpeza ljubavi za sve prisutne vjernike u toku koje su ovogodišnji kumovi g. Panić i g. Tomić su darivali episkopu Fotiju vladičansku panagiju, rad majstora iz srpskog carskog grada Prizrena.

 

 

(eparhijazt.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img