spot_img
spot_img

Hoće li štrajkači u zdravstvu prihvatiti konačnu ponudu Vlade Brčko distrikta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Član štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu JZU “Zdravstveni centar“ Brčko Samir Mujkić rekao je danas da konačnu ponudu Vlade Brčko distrikta u sljedećih nekoliko dana moraju razmotriti, nakon što izračunaju troškove koji su im potrebni za plaćanje dežurstava, pripravnosti i transporta.

Dobili smo ponudu i rekao bih da je konačno data. Nakon osam sastanaka štrajkačkog odbora i Vlade izneseni su argumenti da štrajk predugo traje i da se mora okončati. Od nas očekuju da damo odgovor u roku od 24 sata i mi smo tražili dodatno vrijeme za odgovor tim prije što nam dolaze i praznici i za kratko vrijeme ne možemo dati konkretan odgovor – izjavio je Mujkić.

Kaže da je jako teško u ovom trenutku procijeniti da li su sredstva od milion KM koja su im obećali dostatna za troškove.

-Još uvijek smo u štrajku, ukoliko bi prihvatili ponudu mi bi zamrznuli štrajk, oprezni smo, ne želimo da olako odbacimo ponudu Vlade distrikta, niti da je olako prihvatimo tim prije što štrajkački kapaciteti i rezerve još nisu istrošeni – dodao je i najavio ponovno stupanje u štrajk i zaposlenih u Zdravstvenom centru Bijela, nezadovoljni konačnom ponudom Vlade distrikta.

Navodi da podršku štrajku zdravstvenih radnika i dalje imaju i da ona raste.

Vlada Brčko distrikta dala je juče konačnu ponudu predstavnicima štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu JZU “Zdravstveni centar Brčko“ a tiče se povećanja plate u ukupnom iznosu od 14 posto, plaćanje putnih troškova, kao i potpisivanje Kolektivnog ugovora do kraja godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je na konferenciji za novinare da bi do povećanje plate zdravstvenim radnicima u ovom slučaju došlo u tri navrata i to osam posto prvim rebalansom budžeta, potom još pet posto početkom godine, te jedan posto kroz uplatu dodatnih sredstava namijenjenih za raspoređivanje internim pravilnikom, a kojim bi se platila dežurstva, pripravnosti te putni troškovi u ukupnom iznosu od milion KM.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img