Хоће ли Брчко добити нову власт: Разговори у току, преговара шест странака - nula49.com
spot_img
spot_img

Хоће ли Брчко добити нову власт: Разговори у току, преговара шест странака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нова политичка коалиција извјесно би могла бити формирана у Брчко дистрикту, чиме би Странка демократске акције (СДА) била свргнута с власти, а услиједила би и смјена њиховог градоначелника те два министра.

У том смјеру досад су обављени неформални разговори између шест странака, сазнаје Клиx.ба.

Актуелна политичка дешавања, на државном и федералном нивоу могла би се рефлектирати и на подручје Брчко дистрикта. Према информацијама које су потврђене за Клиx.ба, у дистрикту се тренутно воде одређени разговори, првенствено унутар такозваних пробосанских странака у циљу могућег формирања нове коалиције.

Информацију о неформалним разговорима за Клиx.ба је потврдио Дамир Булчевић, лидер брчанског огранка Народа и Правде (НИП). С друге стране, сазнајемо да су поред НиП-а, у таквој врсти разговора досад учествовали и чланови СДП-а, СББ-а, СБиХ-а и независни заступник Абдуалх Иљазовић, који су окупљени у такозваном пробосанском блоку.

Да би нова већина била функционална, договори морају бити успостављени и са такозваним српским блоком, којег поред СНСД-а чине још и ПДП, Уједињена Српска те ДНС. Од хрватских странака у Брчком је парламентарна једино ХДЗ, која има три заступника.

Сходно томе, ни странке из ова два блока нису изостављене те су разговори, такођер, неформалног карактера, већ обављени са СНСД-ом и ХДЗ-ом те би се и оне могле наћи у новој скупштинској већини.

Од извора који се нашао у неформалним разговорима сазнајемо да међу досадашњим учесницима, начелно, постоји воља за новом коалицијом, али она још увијек није резултирала конкретним преговорима.

Уколико дође до званичних преговора, циљ је, како нам је потврђено, формирати програмску владу те би у том случају дошло до прекомпозиције власти.

То би значило избацивање СДА из власти, а самим тим би природно дошло и до смјене актуелног градоначелника Еседа Кадрића те два министра који су чланови те странке.

Информацију о могућој прекомпозицији власти смо потражили и у редовима СДА, из којих нам је речено да им је таква прича непозната, истакнувши да актуелни сазив владе функционира без било каквих потешкоћа те да ништа не иницира на то да би могле наступити политичке промјене.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img