spot_img
spot_img

Hoće li Brčko dobiti novog gradonačelnika?

spot_img
spot_img

Nakon pokrenute inicijative tokom prošle sedmice od strane sedam zastupnika Skupštine Distrikta iz reda Bošnjaka o smjeni gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića, očekuju se reakcije predstavnika parlamentarne većine iz reda druga dva naroda.

„Smatram da je u ovom trenutku najvažnije nastaviti temeljne procese za funkcionisanje Distrikta kao što je rad na rebalansu te pripreme za usvajanje budžeta za narednu godinu“, istakao je predsjednik brčanske Skupštine SNSD-ov Siniša Milić, dodavši da što se navedene inicijative Bošnjačkih zastupnika tiče, o tome će takozvana srpska većina raspravljati tek nakon odmora, odnosno krajem tekućeg mjeseca.

U ime predstavnika Hrvata u vlasti Distrika, kada je riječ o inicijativi sedam zastupnika iz reda Bošnjaka o smjeni gradonačelnika Zijada Nišića, sigurno do početka septembra neće biti nikakvih promjena. Hrvati u pravilu podržavaju sve prijedloge koje većina iz jednog naroda stavi pred njih. No kad je riječ o ovom prijedlogu da se smjeni gradonačelnik Nišić i na njegovo mjesto izabere Adulah Iljazović, tvrdi dopredsjednik Skupštine HDZ- ov Ivo Filipović situacija je specifična.

„Ona se ogleda u tome što je dio grupe koja sada traži smjenu gradonačelnika, do prije nekoliko dana hvalila Nišića, pa tom logikom se može desiti da i u eventualno novom imenovanju bude kritična masa nezadovoljnih koja bi zahtijevala novu smjenu gradonačelnika. Zbog toga u promišljanju aktuelne situacije imam dileme i jednu vrstu suzdržanosti“, istakao je Filipović.

U svemu nije beznačajan ni stav supervizora za Brčko Džonatana Menutija koji je zvanično na odmoru u SAD-u, no nezvanično doznajemo da je dobro upućen u aktuelnu situaciju i ima svoj stav što nam potvrđuje, doduše „nezvanično“ i Ivica Filipović.

„Ono što znam da je upućena poruka da se ne žuri previše s tim. Da se procjeni kuda to ide, koji su razlozi i šta to nudi nova skupštinska većina za razliku od ove aktuelne te šta bi eventualna promjena unaprijedila, odnosno koji boljitak bi od svega imali građani“, akcentirao je parafrazirajući ono što zna o poruci supervizora Menutija, dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Inače, kako se očekuje, inicijativa sedam zastupnika iz reda Bošnjaka o smjeni gradonačelnika Brčkog Zijada Nišića biće razmatrana na sjednici Skupštine početkom narednog mjeseca, a hoće li uopšte Nišić biti smijenjen u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može tvrditi.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img