Хоће ли Брчко добити новог градоначелника други пут у пола године? - nula49.com
spot_img
spot_img

Хоће ли Брчко добити новог градоначелника други пут у пола године?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пет мјесеци након смјене Еседа Кадрића са мјеста градоначелника, у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине покренут је захтјев за нову смјену.

Седам посланика поднијело је приједлог за разрјешење градоначелника Зијада Нишића због, како су навели, инертности у рјешавању бројних питања. Да ли ће у септембру доћи до још једне смјене?

Процес смјене градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића покренуло је пет посланика СДА и двојица из Странке за БиХ, којој припада и сам Нишић, а који су због тога искључени из странке.

“Показало се да смо прије 6 мјесеци погријешили, зато што смо форсирали човјека који не жели да буде градоначелник, његова невоља и инертност су довели до свега овога. Они разлози које смо навели за смјену Кадрића, динамизација процеса није се десила и чини ми се да радимо горе него што је радила СДА”, каже независни посланик у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Абдулах Ијазовић.

“Имамо ситуацију да су многи капитални пројекти успорени, да су успорене иницијативе Владе и самог градоначелниика, када су у питању законска рјешења, штур дневни ред Скупштине је посриједи и много тога је у Дистрикту стало након што се смјена десила”, сматра посланик СДА у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Елдад Мркаљевић.

Актуелни градоначелник одговара – иницијатива нема упориште у лошем раду, много тога је урађено.

“У принципу, опозиција прешути оно што је добро, разгласи што није добро. До прије неколико дана оба посланика су учествовала у креирању политике Брчко дистрикта, сматрам да су превидјели да су њихови резултати укомпоновани у резултате власти”, наводи градоначелник Брчко дистрикта БиХ Зијад Нишић.

О иницијативи за разрјешење актуелног градоначелника Брчко дистрикта још увијек се чека званичан став представника српског и хрватског народа. Из СНСД-а су раније рекли да ће такозвана српска већина о томе разговарати након одмора и да је важно да сви процеси буду настављени. С друге стране, из ХДЗ-а истичу да је ситуација специфична те, иако су до сада подржавали приједлоге већине, сада о томе морају да размисле и донесу одлуку на страначким органима. Такође, није занемарљив ни став супервизора за Брчко Џонатана Менутија који је сада званично на одмору у Сједињеним Америчким Државама.

Да ли ће дистрикт други пут за мање од пола године промијенити градоначелника, знаће се већ шестог септембра, када ће се овај приједлог наћи пред посланицима у Скупштини Брчко дистрикта. Уколико до смјене дође, нови градоначелник могао би бити Абдулах Ијазовић.

 

(bhrt.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img