Хоће ли брчански спорт преживјети 2022. годину? - nula49.com
spot_img
spot_img

Хоће ли брчански спорт преживјети 2022. годину?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Да ли ће спорт Брчко дистрикта БиХ преживјети 2022. годину питање је на које одговор тренутно не можемо добити ни у спортским колективима, нити од истакнутих спортиста али ни од локалних доносиоца одлука.

Нетранспарентно финансирање из Буџета Брчко дистрикта БиХ представља све већи проблем из године у годину. Измјеном начина финансирања спортских колектива током 2021. године гдје је кроз Буџет Брчко дистрикта БиХ као једини вид финансирања дефинисано финансирање кроз јавни позив за пројекте те новим начином финансирања из Буџета Брчко дистритка БиХ уведеним током 2022. године кроз донације спортским колективима, спортски колективи стављени су „мат позицију“.

Наиме, финансирање путем јавних позива за пројекте не одговара спортским колективима са једне стране јер нису обучени за израду пројектних апликација, а са друге стране јер позиви за пројекте излазе касно у текућој години и средства за која се пријављују добијају у умањеном износу. Релативно касно објављивање јавних позива има за посљедицу да средства спортски колективи добију средином или у другој половине године што онемогућава планирање учешћа на такмичењима. Подршка пројектима иде спортским колективима према подобности па тако неријетко прволигаши остају без подршке. Процедура објаве и рјешавања јавног позива тече јако споро, у неким ситуацијама и из реално неоправданих разлога.

Додјела донација као вид подршке спортским колективима не рјешава проблем који настаје пројектним финансирањем јер се врши без јасних критеријума за бодовање. Такође, додјела донација одвија се споро и тромо тако да спортски колективи не могу се поуздати ни у овај вид финансирања. Донације све више личе на нови вид грантовске додјеле средстава осим у дијелу у коме Одјељење предвиђа у које намјене се могу трошити средства док је то код гранта било неограничено. Подсјећања ради, грантови посланика били су најгори могући вид подршке обзиром да никакав вид уређења додјеле огромних средстава од стране посланика није постојао. Корупција у овој области била је огромна.

Објављени позив за донације који је био отворен од 30.11.2022. године је суспендован. Разлози за то нису познати. Подршка кроз исте је обезбијеђена за неке спортске колективе, док већина иако је испунила све процедуре није успјела добити подршку. Поставља се питање да ли је разлог само што немају адекватну политичку подршку. Процес добијања и правдања средстава донација није јасан ни онима који су добили средства. Тумачење истих зависи од случаја до случаја чиме се оставља велики простор за корупцију и разне облике малверзација. Правилник додјеле и правдања не постоји, тј. постоји став да постоји али нико га није добио на увид.

Нестабилност повлачења средстава из Буџета Брчко дистрикта БиХ одбија и друге спонзоре јер спортски колективи не могу да испуне дата обећања због чега губе повјерење и оних којима је до спорта стало. Разлог за то се налази у чињеници да спонзори подрже спортски колектив за учешће на такмичењу на које колетив не оде јер изостану средства из локалних извора. Потенцијални спонзори повлаче се јер и сами увиђају да процес није уређен.

На проблему уређења додјеле средстава из локалних извора Група транспарентно финансирање из Буџета Брчко дистритка БиХ ради неколико година. Велики помаци урађени су самим укидањем грантова али простора за дјеловање има и даље. Нови неуређени видови подршке непрофитним организацијама без јасних критеријума поново нас враћају у нетранспарентно финансирање. Кроз пројекат „Транспарентно финансирање непрофитних организација из Буџета Брчко дистрикта БиХ“ Група тренутно ради на мониторингу додјеле средстава из Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2022. и 2023. годину.

Праћење додјеле средстава спортским колективима која је у протекле двије године итекако истересантна је такође предмет нашег рада. Шутање администрације на наше упите о критеријумима додјеле донација довело нас је у стање да подршку тражимо и од Институције омбдусмена у БиХ који такође и даље не може да дође до информација.

 

 

 

(Damir Radenković/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img