Hoće li biti kažnjeni krivci za propast Lokomotive?

Ispadanje rukometaša Lokomotive iz Premijer lige BiH za bolje poznavaoce rukometnih prilika u Brčkom označio je potpuni krah ovog sportskog kolektiva.

Da je to tako najbolje svjedoči činjenica da je jedan privatni autoprevoznik, kome je rukovodstvo „Lokosa“ ostalo dužno oko 20.000 maraka za usluge prevoza, preuzeo klupski kombi, kako bi namirio barem dio dugovanja.

Osim tih dugovanja, rukovodstvo Lokomotive ostalo je kratko i pojedinim stanodavcima za kiriju u ozbiljnim iznosima. Isplatu evidentnih dugovanja prema igračima, rukovodstvo je uslovilo davanjem ispisnice.

Propast Lokomotive počela je onog trenutka kad nisu uspjeli da opravdaju dobijeni novac iz budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Da podsjetimo, u 2019. godini, RK „Lokomotiva“ i nekoliko udruženja čiji su osnivači članovi ovog Kluba, dobili su 250.000 maraka.

Preciznije rečeno, rukometni klub Lokomotiva bio je osuđen na propast onog trenutka, kada je zaustavljena mogućnost dodjele grantova. Proces protiv optuženog poslanika Ćazima Dačaja ukazuje kako su sportski kolektivi, odnosno njegovi predstavnici, obezbjeđivali novac sportskim klubovima.

Dio dobijenih sredstava morali su vraćati „donatorima“ iz skupštinskih klupa.

Možda su se i u Lokomotivi ponašali tako. Neka saznanja govore tome u prilog. U gradu se na važnim mjestima može čuti da su čelni ljudi tog kluba sebi priskrbili stambene jedinice, neki čak izvan granica BiH. O tome će se pričati, sve dok nadležni organi zvanično ne istraže te priče. Da li se vodi istraga o tim navodima i da li su u propast rukometnog kluba Lokomotiva pored dvoje ključnih ličnosti iz kluba svoje prste umiješali još neke osobe, brčanska javnost čeka odgovor.

Potpuni krah rukometnog kluba Lokomotiva osim navedenih ima još jednu, možda najtužniju posljedicu. Tiče se međunarodnog turnira omladinskih selekcija koji se krajem decembra održavao već 15 godina. Potpuni raspad tog sportskog kolektiva prijeti da ugasi tu najsjajniju stavku.

U čitavoj priči o tom rukometnog kluba Lokomotiva ne može se zaboraviti ni značajan broj odličnih rukometaša koji su ponikli u ovom klubu: Goran Šarenac mlađi, Stjepanović, Subotić, Petrović, Baraković, Đorđević,Rikanović..

Njihov uspjeh očigledno je prevazišao razmišljanja i ponašanje rukovodećeg dvojca brčanske Lokomotive koji su o svemu odlučivali.

Izgleda da su umislili da umjesto služenja sportu, rukomet i Lokomotiva, trebaju njima poslužiti za vlastitu probitačnost. Umjesto davanja, oni su se ponašali suprotno.

Trošeći bez kontrole novac dobijen od poreskih obveznika za izvršavanje preuzetih društvenih poslova, pomislili su da mogu baš sve.

Na njihovu nesreću, pojavio se supervizor za Brčko Majkl Skenlan i naložio da se zabrane grantovi. Osim poslanika brčanskih „ZVJEZDA GRANTA“, bez ukusnog, bogatog, prije svega obilnog finansijskog zalogaja, ostao je jedan dio korisnika iz Klubova.

Oni su godinama „šićarili“ ozbiljne sume novca. Kada je Komisija odlučila da na osnovu nedostatka računa odbije njihove zahtjeve za dodjelom novog granta, najglasniji protivnici takve odluke bili su upravo iz klubova koji nisu opravdali dobijene grantove.

Na sreću ljubitelja rukometa i rukometaša, neki novi klinci u Brčkom,razišli su se sa čelnicima Lokosa. Šta je uzrok razdora za ovu priču nije najvažnije. Važno je da se premijerligaški rukomet igra u Brčkom.

I važno je da odgovorni za propast Lokomotive snose posljedice za neodgovorno i nezakonito ponašanje. Za nauk ostalima.

 

 

 

J.Z.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime