“Hipnoza jedne ljubavi” pobjednik 34. Susreta Pozorišta u Brčkom

Gran pri za najbolju predstavu 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom osvojila je predstava “Hipnoza jedne ljubavi” beogradskog Zvezdara teatra, autora i redatelja Dušana Kovačevića.

Na 34. Susretima pozorišta BiH u Brčkom, održanim od 16.11. do 25.11.2017. godine, stručni žiri u sastavu: Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva, Ljiljana Blagojević, glumica iz Beograda i Anja Šovagović, glumica, iz Zagreba, donio je sljedeću Odluku:

- Reklama -

Nagrade pozorištima iz BiH:

Nagrada za najbolju mladu glumicu, jednoglasno, dodjeljuje se Jeleni Kordić Kuret za ulogu Šimurina u predstavi Predstava “Hamlet u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

Nagrada za najboljeg mladog glumca, jednoglasno, dodjeljuje se Davoru Goluboviću za ulogu Boki Aleksić u predstavi Mirna Bosna, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo

Nagrada za muziku, jednoglasno, dodjeljuje se Zvonimiru Dusperu Dusu za predstavu “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

Nagrada za kostim, jednoglasno, dodjeljuje se Mirjani Zagorec za predstavu Predstava “Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

Nagrada za scenografiju, jednoglasno, dodjeljuje se Sabini Trnki za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Gordani Boban za ulogu Aleksa Aleksić u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Aleksandru Seksanu za ulogu Edin u predstavi “Sve se nekako preživi osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju, jednoglasno, dodjeljuje se Selmi Spahić za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, jednoglasno, dodjeljuje se Borisu Laliću za predstavu “Mirna Bosna” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajeva.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, jednoglasno, dodjeljuje se predsavi “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Gran pri nagrade (Nagrade za sve učesnike):

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Anici Dobroj za ulogu Majka Soja u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”, autora Ante Tomića i Rajka Grlića u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Gran pri Susreta za najbolju predstavu, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora i redatelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Nagrade žirija publike:

Žiri publuke su sastavu: dr. sci. Zoran Tošić, Šefko Kaloper, dipl. komparitivist i bibliotekar, dr. vet. med. Branko Brkić i Anel Šuvalić donio je sljedeću Odluku:

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Slađani Zrnić, za ulogu Leposave Lepe Pekarke u predstavi “Sabirni centar”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka i Pozorišta Prijedor.

Iako se ne radi o protagonistici, odnosno nositeljki neke od glavni uloga, na žiri publike, kao i na samu publiku, koja ju je nagradila snažnim aplauzom, ostavila je neponovljiv utisak.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Robertu Peharu za ulogu Učitelja u predstavi “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Naizgled epizodna uloga ostavila je na žiri publike i, čini nam se i na publiku, dojam istinskog Hamleta koji je imao najteži zadatak da pravi dramu prema diktatu vladajućih.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Na ovogodišnjim Susretima, u takmičarskom dijelu izvedeno je osam predstava iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Svečano uručenje nagrada biće upriličeno večeras u Domu kulture, nakon koncerta Edina Karamazova, koji počinje u 19:30.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime