spot_img
spot_img

Херцеговци организовали прво заједничко дружење у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У организавцији Завичајног удружења Срба “Херцеговина” синоћ су се становници Брчког који поријекло воде из неке од херцеговачких општина, те њихови гости окупили у хотелу Јелена и уз музику и игру присјетили се завичаја.

Ристо Шолаја, предсједник Удружења, подсјетио је нешто више од 100 присутних о досељавању Херцеговаца у Брчко. Он је нагласио да су се Срби из Херцеговине у три наврата долазили у Брчко, и то средином 19. вијека, када су у Брчко стигле продице Ћеловић, Крсмановић, Паранос, Уљаревић и Ковачевић из којих постали познати трговци и земљопосјединици.

Такође, они остали запамћени као велики задужбинари и хуманитарци.

Други велики долазак херцеговачких Срба у Брчко десио се почетком 1948.године, након 2. Свјетског рата, а треће након ратних збивања у БиХ 1995. године.

Саборовање Херцеговаца у Брчком поздравио је и градоначелник Брчког Синиша Милић који је посебно поменуо њихово залагање за чување традиције без чега, како је истакао, нема ни очувања моралних вриједности по чему су Херцеговци познати.

У име црквене православне општине Брчко, овај први скуп Херцеговаца у Брчком поздравио је и благословио прота Предраг Ћирковић.

У културно умјетничком програму учествовали су народни гуслар Драган Анђић, члан гусларског друштва “Филип Вишњић” из Бијељине, те естрадни умјентик Драган Бановић из Београда.

 

 

 

(MD/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img