HDZ 1990 i HSS: Sumrak demokratije u Brčko distriktu

Nakon što je kasno noćas usvojen budžet Brčko distrikta za 2018. godinu, saopštenjem za medije oglasili su se poslanici čije je prisustvo na sjednicama u posljednjim nedeljama bilo upitno – Tomislav Stjepanović i Ivan Krndelj. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U kasni sat, prema sjećanju malo onih koji su bili informirani, negdje oko 1 sat iza ponoći, kao u najgora vremena ljudske povijesti sazvana je i održana 9. izvanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH.

- Reklama -

Oporbeni zastupnici niti su pozivani niti su imali bilo kakva saznanja da bi mogla biti održana sjednica Skupštine, te stoga nisu bili u mogućnosti niti da dođu niti da se opravdaju za nedolazak.

Nerazuman je ovakav čin da se pod okriljem noći skupi određeni broj zastupnika u Skupštini i preko koljena usvaja najvažniji financijski akt Brčko distrikta BiH.

Od samog početka, što smo i ranije upozoravali, namjera skupštinske većine bila je da se prekrši Statut Brčko distrikta BiH, i usvoji proračun za 2018. bez afirmativnih glasova jednog konstitutivnog naroda. To je sada svjesno, ciljano i planirano učinjeno. Iako smo bili opravdano odsutni i dostavili pisano opravdanje, skupštinska većina je uzela sebi za pravo da krši Poslovnik o radu Skupštine i Statut Brčko distrikta BiH. Moramo napomenuti da je, po našim informacijama, i Vlada Brčko distrikta BiH tek sinoć oko 18,30 usvajala amandmane na proračun, a sve to govori u prilogu da se ova sjednica nije niti smjela sazivati i da se cijelo vrijeme svjesno gazio Poslovnik i principi demokratskog odlučivanja.

Sraman je, krajnje bezobrazan i beskrajno nizak ovakav način rada odgovornih za zakonito funkcioniranje Skupštine, a u prvom redu predsjednika Skupštine – Eseda Kadrića, dopredsjednika – Ive Filipovića i šefa Stručne službe- Jove Galića za koje smo prinuđeni uputiti kaznene prijave i istrajati na njihovoj smjeni i kaznenoj odgovornosti.

Napominjemo da smo nas trojica hrvatskih zastupnika, koji smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Brčko distriktu BiH, nismo niti telefonskom porukom niti telefonskim pozivom obaviješteni da će biti održana 9.izvanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH. Te, iako bi pokušali doći na ovu sjednicu, nije nam omogućeno.

Zlouporaba položaja i ovlasti od strane odgovornih u Skupštini mora biti sankcionirana i jasno se mora poslati poruka da se kriminal i korupcija ne isplate, a o poleđini ovakvog ponašanja odgovornih-javnost će biti informirana.

Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH

Tomislav Stjepanović
Ivan Krndelj

 

 

 

(nula49.com/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime