spot_img
spot_img

Грипа заобилази Брчко дистрикт

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Хигијенско-епидемилошкој служби Брчко дистрикта још увијек није евидентиран ни један случај инфекције од овосезонске грипе, али је знатно повећан број обољелих од вирозе како међу дјецом тако и код одраслих.

“Јануар, фебруар и март су мјесеци када се обично јавља највећи број обољелих од инфлуенце, но симптоми оних који се тренутно јављају у здравствене установе у Брчко дистрикту не указују да се ради о грипи,” истакла је др Мирјана Кузмановић, шефица ове службе.

“Треба разликовати сиптоме вирозе од симптома ковида, гдје се код вироза јавља кијавица и цурење носа, кашаљ који није сух него је продуктиван, сузење очију уз високу температуру која се јавља нагло и обично је висока,” појаснила је др Кузмановић.

Докторица Кузмановић је истакла да су се раније вирозе углавном лијечиле код куће, но да сада пацијенти због опрадане бојазни и страха проузроковане коронавирусом обично на први знак неких респираторних проблема овично се јављају свом љекару породичне медицине, гдје се врши тријажа, провјера налаза те давање адекватне терапије.

Она је још једном нагласила да узимање антибиотика на своју руку није препоручљиво те да љекар такву терапију издаје тек у тежим случајевима.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img