Gripa zaobilazi Brčko distrikt

U Higijensko-epidemiloškoj službi Brčko distrikta još uvijek nije evidentiran ni jedan slučaj infekcije od ovosezonske gripe, ali je znatno povećan broj oboljelih od viroze kako među djecom tako i kod odraslih.

“Januar, februar i mart su mjeseci kada se obično javlja najveći broj oboljelih od influence, no simptomi onih koji se trenutno javljaju u zdravstvene ustanove u Brčko distriktu ne ukazuju da se radi o gripi,” istakla je dr Mirjana Kuzmanović, šefica ove službe.

“Treba razlikovati siptome viroze od simptoma kovida, gdje se kod viroza javlja kijavica i curenje nosa, kašalj koji nije suh nego je produktivan, suzenje očiju uz visoku temperaturu koja se javlja naglo i obično je visoka,” pojasnila je dr Kuzmanović.

Doktorica Kuzmanović je istakla da su se ranije viroze uglavnom liječile kod kuće, no da sada pacijenti zbog opradane bojazni i straha prouzrokovane koronavirusom obično na prvi znak nekih respiratornih problema ovično se javljaju svom ljekaru porodične medicine, gdje se vrši trijaža, provjera nalaza te davanje adekvatne terapije.

Ona je još jednom naglasila da uzimanje antibiotika na svoju ruku nije preporučljivo te da ljekar takvu terapiju izdaje tek u težim slučajevima.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime