Greška do greške: Vode nas nepismeni ljudi

Mjesna zajednica Ilićka dobila je danas odgovor na svoj zahtjev (ili zahtijev, ako pitate Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta) za prestanak rada deponije. Broj pravopisnih i stilskih grešaka u ovom dokumentu bio bi sramotan da je u pitanju sastav jednog osnovca, ovako je skoro smiješno.

Zahtijev, Odijeljenje, riješenje, ovdije, željeli bih… Greška do greške, a ovo su samo neke od njih. O onim stilskim ne vrijedi ni pisati. Reći ćemo samo da bi valjalo poslati desetak zareza u Odjeljenje za komunalne poslove, izgleda da na njima štede. Svakako preporučujemo da pogledate dokument na Fejsbuk stranici MZ Ilićka – OVDJE.

- Reklama -

Nije ovo prvi primjer nepismenosti u Vladi Brčko distrikta. Nažalost, vjerovatno ni posljednji. Pitanje koje se svakako postavlja je: Ko je pisao ovakvo saopštenje? I još važnije: Kako je taj neko završio osnovnu školu? Dalje od tih osam razreda nećemo ni ići…

Želimo da vjerujemo da Šef Odjeljenja, koji je dokument potpisao, nije učestvovao u njegovom pisanju. Time bi bruka gospodina Stevanovića svakako bila manja, ali ne i odgovornost. Staviti potpis dokument u kome između ostalog piše “da bez donesenih politički odluka…”, svakako nije dostojno jedne takve funkcije. Naročito kao “Šef Odijeljenja”.

I sve i da želimo opravdati neke od grešaka žurbom, prostom štamparskom greškom ili previdom, to postaje gotovo nemoguće kada pročitate čitav dokument. Riječ “odijeljenje” spominje se četiri puta. “Hoće centrala da pogreši jednom…”

Na kraju, ostaje samo da uputimo zahtijev da čelni ljudi svih Odijeljenja, u budućnosti budu makar malo pismeniji, i da se nadamo da će doći do pravih politički odluka po ovom pitanju. Željeli bih da vjerujemo da će ovaj grad i ovu državu jednog dana voditi sposobni, a ne podobni.

 

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime