Grbavičani 25 godina čekaju pravdu

Na groblju u brčanskom naselju Grbavica danas je služen parastos za 13 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koje su, prije 25 godina, zarobili, mučili, ubili, a potom i masakrirali pripadnici hrvatsko-muslimanskih formacija. Iako postoje svi dokazi u vezi sa ovim stravičnim zločinom, za to još uvijek niko nije odgovarao.

„Upravo je to ono što i dalje najviše boli“ – poručeno je tokom odavanja počasti grbavičkim stradalnicima među kojima su sin i brat Jovana Pudića, predsjednika odbora Udruženja porodica poginulih boraca VRS u Brčkom.

- Reklama -

Pudić je, danas, javnost podsjetio na mučeničko stradanje, tog 8. marta, 1993. godine.

„Jedan borac je ubijen snajperom, dok su drugi živi pohvatani i ubijeni na najzvjerskiji način. Dvojica su obezglavljeni, dok su ostalima sjekli dijelove tijela. Predmet ovog zločina obrađuje Tužilaštvo za ratne zločine u Sarajevu i već dvije godine čekamo da nešto urade, ali uzalud“, rekao je za Radio Brčko Pudić.

Služenju parastora su, pored porodica poginulih boraca, mještana i članova srpskih boračkih organizacija i udruženja, prisustvovali i srpski predstavnici vlasti iz Brčko distrikta i Republike Srpske.

Među njima je bio i Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta koji je rekao da je razočaravajuća činjenica da, iz godine u godinu, žrtve Grbavice čekaju pravdu.

„Ne vidi se pomak u istrazi, čak se pominju i izvršioci zločina, a pravde još uvijek nema. Sve dok je tako, ne možemo ići naprijed onako kako želimo“, rekao je Milić.

Kao i ranijih, tako su i ove godine, na parastos u Grbavicu, iz Republike Srpske, stigli ministar industrije, energetike i rudarstva, inače Grbavičanin, Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, Milenko Savanović.

„Svake godine ćemo se okupljati na ovom mjestu potvrđujući da se desio zločin i nećemo prestati da tražimo pravdu“, rekao je Đokić, a ministar Savanović je istakao da sjećanje na grbavičke žrtve mora da bude trajno, da treba se prenosi mladim generacijama, te da, na neki način, bude nauk da su Srbi mnogo stradali u istoriji ratovanja na ovim prostorima.

Predstavnici srpskih boračkih organizacija i udruženja, te predstavnici Srba iz lokalne i vlasti RS-a su, nakon parastosa, zapalili svijeće i položili vijence ispred Spomenika 13 stradalih Grbavičana.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime