spot_img

Grantovima kupuju izbore

Published:

- Advertisement -

Predsjednik skupštinske Komisije za budžet i finansije Halil Ljuca izrazio je očekivanje da će politički faktori distrikta naći načina da uozbilje priču u vezi sa dodjelom grantova i subvencija budući da se na godišnjem nivou za te namjene izdvaja jedna trećina brčanskog budžeta odnosno oko 74 miliona konvertibilnih maraka.

Poznavaoci funkcionisanja finansija u Brčko distriktu i dodjele grantova posebno ističu da se kroz ovaj oblik davanja još od 2004. godine kupuju glasovi na izborima. Kako ističu, nije rijedak slučaj i nezakonitog ponašanja.

“Mi moramo odlučiti šta hoćemo da dobijemo od grantova, šta nam je cilj i šta je interes Brčko distrikta u svim oblastima za koje izdavajamo toliki novac. Želimo da promovišemo kulturu, sport, ali i druge oblike društvenog života na način da budu dostupni većini građana ove lokalne zajednice”, naglasio je Ljuca.

On je podsjetio da postoje grantovi koji se dodjeljuju na osnovu zakonom preuzete obaveze,kao što su podsticaji i socijalna izdvajanja.

“Postojeći, po meni nakaradni sistem svrstavanja svih grantova u jedan koš je neodrživ. i on se mora promijeniti. Ovakav način podjele grantova ostavlja prostor da se sumnja u zakonitost i korupciju”, rekao je poslanik Halil Ljuca.

Najbrojniji korisnici grantova, prava ostvaruju u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove kroz Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

“Različita su Udruženja koja koriste grantove preko ovog Odjeljenja. U pitanju su mjesne zajednice, omladinska i udruženja proistekla iz rata. Imamo grantove za humanitarna udruženja. Oni u skladu sa zakonom opravdaju novac”, kaže Srđan Blažić, šef ovog Odjeljenja.

Sekretar brčanske Vlade Davor Šolaja podsjeća da kontrolu utroška novca iz grantova realizuje posebna Komisija brčanske Vlade koja u skladu sa zakonskom regulativom od svih korisnika javnog novca zahtijeva valjanu dokumentaciju kojom dokazuju zakonitost u trošenju.

“U ovogodišnjem Nacrtu budžeta iznosi predloženi za grantove skoro su istovjetni prošlogodišnjim kada je za grantove izdvojeno 74,9 miliona maraka,dok je ove godine predloženo 73, 4 miliona km. Zahtjev sa sjednice Vlade na kojoj je usvojen Nacrt ovogodišnjeg budžeta je da se kompletan budžet analizira u smislu iznalaženja ušteda novca koji bi se uložuio u kapitalne projekte. Ja očekujem da će se tome doprinos dati i javna rasprava koja će trajati mjesec dana”, rekao je sekretar brčanske Vlade Davor Šolaja.

Red i zakonitost u dodjelu grantova uvešće se tek fiskalizacijom u Brčko distriktu BiH i to je jedan od najvažnijih razloga što se fiskalizacija ne uvodi u Distrikt , poručuju naši sagovornici koji nisu željeli da im spominjemo ime.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img