Гран при Сусрета за најбољу представу додијељен представи „Шиндлеров лифт“ Камерног театра 55 Сарајево - nula49.com
spot_img
spot_img

Гран при Сусрета за најбољу представу додијељен представи „Шиндлеров лифт“ Камерног театра 55 Сарајево

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Гран при 38. Сусрета позоришта/казалишта БиХ у Брчко дистрикту БиХ за најбољу представу у цјелини и Статуа Гран при Сусрета већином гласова стручног жирија додијељени су представи „Шиндлеров лифт“ Дарка Цвијетића у режији Кокана Младеновића и изведби Камерног театра 55 Сарајево.

Потврдио је то директор Сусрета Јаков Амиџић на данашњој конференцији, појашњавајући да је стручни жири на почетку фестивала радио у саставу Бранислав Лечић (глумац и професор из Београда), Роберт Рапоња (редитељ и професор из Осијека) и Алмир Имширевић ( драмски писац из Сарајева), али да је након четврте фестивалске вечери Имширевић иступио из жирија, те је, према уговорној обавези стручни жири могао радити већином гласова и донио сљедећу Одлуку:

I Награде позориштима из БиХ

– Награда за најбољу младу глумицу, већином гласова, додјељује се свим дјевојчицама: Лана Зеничанин, Тијана Зехеровић из представе Шиндлеров лифт за улогу дјевојчица у представи “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за најбољег младог глумца, већином гласова, додјељује се свим дјечацима: Дино Хамидовић, Син Курт и Иса Сексан за улогу Дјечака у представи “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за музику, већином гласова, додјељује се Ирени Поповић за представу “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за костим, већином гласова, додјељује се Ивани Ристић за представу “Дервиш и смрт” у продукцији Народног позоришта РС Бања Лука.

– Награда за сценографију, већином гласова, додјељује се Адиси Ватреш Селимовић за представу “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за најбољу женску улогу, већином гласова, додјељује се Маји Изетбеговић за улогу у представи “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за најбољу мушку улогу, већином гласова, додјељује се Жељку Еркић за улогу Хасана у представи “Дервиш и смрт” у продукцији Народног позоришта РС Бања Лука.

– Награда за најбољу режију, већином гласова додјељује се Кокану Младеновићу за представу “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

– Награда за најбољи драмски текст босанско-херцеговачког савременог писца, Статуа Златно перо, није додјељена награда.

– Награда за најбољу представу „Златна статуа вијећнице и града Брчког“, већином гласова, додјељује се представи “То никада нигдје није било” у продукцији Народног позоришта Сарајево .

II Гран при награде (Награде за све учеснике)

– Гран при Сусрета за најбољу женску улогу, већином гласова, додјељује се Ањи Шоваговић Деспот за улогу Јаковица-Јако у представи “Усидрене” у продукцији Хрватског народног казалишта Сплит, Градско казалиште Гавела и ХНК Задар.

– Гран при Сусрета за најбољу мушку улогу, већином гласова, додјељује се Славену Видак за улогу Твртко у представи „То никада нигдје није било“ у продукцији Народног позоришта Сарајево.

– Гран при сусрета за најбољу представу у цјелини и Статуа Гран при Сусрета” додјељује се представи “Шиндлеров лифт” у продукцији Камерног театра 55 Сарајево.

С обзиром да на брчанским сусретањима традиционално и жири публике оцјењује актере представе ово је је њихова одлука:

– Награда за најбољу женску улогу, једногласно, додјељује се Снежана Видовић за улогу Бадеме Пегаз у представи “Седам страхова”, аутора Селведина Авдића у продукцији Босанског народног позоришта Зеница .

– Награда за најбољу мушку улогу, једногласно, додјељује се Адмиру Гламочаку за улогу у представи “Сцхинлеров лифт “, аутора Дарка Цвијетића у продукцији Камерног театра 55.

– Награда за најбољу представу у цјелини позоришта/казалишта из БиХ, једногласно, додјељује се представи “Дервиш и смрт” аутора Меше Селимовића и редитеља Дејана Пројковског у продукцији Народног позоришта Републике Српске Бања Лука.

У оквиру такмичарског дијела програма учествовало је седам представа, док представа „Зелена чоја Монтенегра“ није могла бити одиграна због болести глумаца.

Након објаве одлука оба жирија, Амиџић се огласио и поводом актуалне ситуације у вези оних чланова ансамбала и театарских кућа, који су били изричити у ставу да не желе учествовати у процесу жирирања због Бранислава Лечића.

„Како тренутно имамо дио учесника који желе прихватити фестивалске награде, а дио оних који не желе, из одлука жирија ће бити подаци фрестивала само за оне који прихватају те награде. Свима са списка ћемо послати упит и кад нам одговоре изаћи ћемо с тим подацима у јавност“, рекао је Амиџић, те додао да ће о томе више информација имати убрзо јер се средства из прорачуна Дистрикта, намијењена за овај вриједан наградни фонд, морају утрошити до краја године.

Овом пригодом Амдижић се захвалио учесницима и казалишним кућама који су били дио театарске приче у Брчком.

Вечерас је у ревијалном дијелу програма концерт Радета Шербеџије, који се изводи у 19:30 сати на позорници Дома културе.

Напомена: Конфереција за медије доступна на Фејсбук страници Сусрета.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img