Gradonačelnik potpisao Memorandum o saradnji sa Savjetom mladih Brčko distrikta BiH

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas je nakon razgovora sa članovima predsjedništva Savjeta mladih Brčko distrikta BiH potpisan Memorandum o saradnji između gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića i Savjeta mladih Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik je rekao da se nada dobroj saradnji i da će Savjet uspjeti da odgovori svim zadacima.

„Sa sastanka smo izašli puni optimizma i vidjeli smo da imaju dosta konkretnih ideja i prijedloga koji bi trebali da unaprijede i život mladih na ovim prostorima. Nadam se da će saradnja biti dobra i da će Savjet uspjeti da odgovori svim zadacima. Kada su u pitanju konkretne aktivnosti Vlade, odnosno Odjeljenja za stručne i administrativne poslove tu je i izrada strategije za mlade koja će se raditi u saradnji sa predstavnicima Savjeta mladih. Još jedna važna aktivnost koja će, vjerovatno, biti realizovana ove godine jeste i organizovanje regionalne konferencije mladih distrikta i zemalja regiona, gdje bi trebala biti potencirana sva ona pitanja koja opterećuju mlade sa prostora distrikta, BiH i regiona. Tu će se donijeti određeni zaključci i prema planu bi će predočeni nosiocima vlasti i onima koji donose odluke kako bi se riješila sva ta pitanja“, kazao je Milić.

- Reklama -

On je podsjetio da su u budžetu izdvojena sredstva za projekat samozapošljavanja u privredi koji je dao dobre rezultate zapošljavajući oko 300 mladih dodajući da će od ove godine biti samozapošljavanja i u poljoprivredi.

Predsjedavajući Savjeta mladih Brčko distrikta BiH Željko Novaković kazao je da će ova organizacija predstavljati interese omladinskih organizacija u distriktu, te se nada da će pružiti određene institucionalne okvire za kreiranje određenih zakonskih poluga kojim će mladi moći da ostvare svoje interese.

On je naglasio da su najveći problemi mladih zaposlenje i odlazak sa ovih prostora te da će Savjet pokušati naći određena rješenja koja će ponuditi donosiocima zakona kako bi se ti problemi riješili.

„Mi nemamo čarobni štapić da to riješimo odmah, ali imamo mogućnost da iznađemo određena rješenja koja ćemo ponuditi donosiocima zakona s ciljem rješavanja tih problema“, kazao je Novaković.

Današnjem sastanku sa predstavnicima Savjeta mladih prisustvovao je i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, Sead Šadić, glavni koordinator Vlade, i Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.


Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime