Gradonačelnik organizovao prijem za mališane sa Kosova i Metohije

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić organizovao je danas u Gradskoj vijećnici prijem za 50-oro djece iz opštine Obilić sa Kosova i Metohije i njihove nastavnike koji tokom ove sedmice borave u Brčko distriktu BiH.

„Ovoj djeci je uskraćeno normalno odrastanje i naravno da kod nas, koji smo i sami imali tragična iskustva, postoji empatija prema problemima sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova i Metohije. Oni žive u specifičnim uslovima gdje nema oružanog sukoba, ali kada je uskraćena sloboda kretanja i vlada opšta nesigurnost, naravno da je normalan život samo misaona imenica“, rekao je gradonačelnik Milić. On je izrazio zahvalnost Odboru za pomoć Srbima sa KiM iz Republike Srpske, SPKD „Prosvjeta“ Brčko i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Brčkom što su omogućili da Brčko bude dio ovog projekta.

„Veliku zahvalnost dugujemo i porodicama koje su ugostile djecu, i mi ćemo se kao dobri domaćini potruditi da im nadoknadimo barem djelić onog što im nedostaje. Molićemo se i nadamo se da će ovo stanje na KiM, koje je takvo kakvo jeste, vrlo brzo proći i da se odrastanje u kome su oni danas, neće više nikome dogoditi, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadao“, zaključio je gradonačelnik Milić.

Lazar Bojković, jedan od mališana koji boravi u Brčkom, rekao je da mu je mnogo lijepo i da je jedva čekao da stigne u Brčko. „Ovde je malo lepše nego kod nas. Ako budem mogao doćiću ponovo“, dodao je Lazar.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa KiM, izrazio je zadovoljstvo što je Brčko distrikt BiH ove godine prvi put dio ovog projekta. „Zahvaljujem se porodicima koje su prihvatile djecu. U projektu učestvuje 19 gradova iz Republike Srpske. Pozivam sve koji mogu da se do 30. juna odazovu humanitarnoj akciji Odbora za pomoć KiM. Riječ je o izgradnji dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici za 130 djece sa posebnim potrebama“, dodao je Arlov.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, istakao je da je velika čast biti organizator jedne ovakve akcije.

„Oni jesu mali, ali su po dolasku osjetili veliku ljubav koju im pružaju domaćini. Najdragocjenija su prijateljstva koja će steći u ovih nekoliko dana. Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim roditeljima koji su se prijavili da ugoste djecu, ali će oni moći učestvovati već sljedeće godine“, zaključio je Tomić.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime