spot_img
spot_img

Gradonačelnik Nišić primio predstavnike češke ambasade

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić danas je upriličio sastanak sa predstavnicima Ambasade Republike Češke u BiH i Češke razvojne saradnje Brčko distrikta BiH.

Na sastanku kome su prisustvovali konzul Češke u BiH i rukovodilac Odjeljenja za razvojnu saradnju Štepan Šantruček, predstavnica Češke razvojne agencije Sara Miličić, kao i predstavnici brčanskog Razvojno-garantnog fonda i Vlade Brčko distrikta, razgovaralo se o implementaciji projekta Unaprjeđenje socioekonomskih integracija marginalizovanih lica na tržištu rada i smanjene negativne posljedice socijalne isključenosti kroz prekvalifikacije, doškolovavanje, podršku startap preduzećima, promociju i marketing, obuke i razvoj nezaposlenih, besplatnu pravnu pomoć.

Gradonačelnik Nišić je ovom prilikom izrazio očekivanje da će u Brčkom uskoro biti donesen i Zakon o invalidima i rehabilitaciji ove populacije koji će dati pretpostavke da ovaj projekat dobije šansu u Brčko distriktu.

„Ovaj zakon je vrlo kompatibilan, nije uslov ali godi ovoj inicijativi, tako da će i naša aplikacija imati veću šansu kada se bude razmatrala po tipu konkursa, te da će Brčko dobiti taj novac. Radni centar, to predviđa zakon, i to je nešto što ćemo mi iz lokalne zajednice potencirati i ako ne bude u programu koji predviđa ova fondacija, mi ćemo to svakako učiniti. Ja se već dugo za to zalažem“, istakao je Nišić.

Konzul Češke u BiH i rukovodilac Odjeljenja za razvojnu saradnju Štepan Šantruček, istakao je da je ovaj projekat, prošle godine, predložio brčanski Razvojno-garantni fond.

„Radi se o projektu koji je namjenjen za socioekonomsku inkluziju margionalizovanih grupa, to su osobe sa intelektualnim poteškoćama i osobe sa invaliditetom. BiH je jedna od prioritetnih država razvojne saradnje Češke republike i kroz tu razvojnu saradnju jedan od fokusa jeste upravo socioekonomska inkluzija. Češka republika ima iskustvo u tom polju, u prošlom periodu smo implemenrirali jedan projekat u Federaciji BiH, radili smo i projekat u RS-u, i nadam se da ćemo postići rezultate i u Brčko distriktu“, naglasio je Šantruček.

Projekat je vrijedan milion evra, a u Brčkom bi trebalo da bude realizovan uz saradnju sa Razvojno-garantnim fondom Brčko distrikta BiH i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

„Ovo je značajna inicijativa koja će donijeti dugoročne benefite, ali i neekonomske naravi to će biti prije svega jedna socijalna inkluzija ovih ranjivih grupa. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i da će ovo na neki način demotivisati ove ljude da oslaze iz BiH, i da će biti u službi sveukupnog razvoja“, rekao je ovom prilikom šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova Razvojno-garantnog fonda Zlatan Musić.

Drugog dana boravka u Brčkom, predstavnici Ambasade Republike Češke u BiH zajedno sa kolegama iz Češke razvojne agencije, razgovaraće sa odgovornim u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju te Zavoda za zapošljavanje.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img