spot_img
spot_img

Градоначелник Нишић на 19. Europe Summit у Салцбургу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Салцбургу се од 24. 9. до 26. 9. 2023. године традиционално одржава 19. Europe Summit фокусиран на превазилажење европских изазова на позитиван начин, под мотом „Европа: Кретање ка новим хоризонтима”.

Бројни стручњаци, одговорни политичари, научници, индустријалисти, предузетници, привредна удружења, представници финансијских институција и друге угледне личности везане за планиране теме узели су учешће на различитим форумима за дијалог. Кроз остварене контакте, билатералне састанке, закључке са горе поменутих форума дају свој допринос конкретном остварењу идеје уједињене Европе.

На првој Панел дискусији на тему: „Западни Балкан као регион будућности” који је одржан у недјељу, 24. 9. 2023. године у пленарној сали Конгресног центра у Салцбургу, у својству панелисте учешће је узео градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић.

Глобална политичка ситуација је показала и скептичним чланицама Европске уније да је Западни Балкан неопходан за Европу како у геополитичком тако и у економском смислу те да га не треба препустити неевропским силама.

Констатовано је да постоје многе могућности за компаније у државама Европске уније да инвестирају на Западном Балкану, посебно у области воде, енергије, инфраструктуре и транспортних структура. Велики интерес компанија из држава чланица за ова будућа тржишта у непосредној близини очитује се у сталном порасту броја директних инвестиција.

Предуслов томе јесте проевропска, стабилна и функционална администрација која транспарентним и одговорним радом може одговорити потребама европских компанија које се одваже за nearshoring модел инвестирања. Проф. др Франц Шаусбергер, домаћин, предсједник Института регија Европе и савјетник комесара Хахна, дао је овом значајном панелу додатни рејтинг јер је преузео улогу модератора овог скупа. Он је констатовао да је Брчко дистрикт БиХ препознат од стране Европске уније управо као модел за остале заједнице и то не само у БиХ, него и у региону.

Навео је да Европска унија помаже у спровођењу неопходних, далекосежних политичких и економских реформи кроз различите програме финансирања. Европска

унија подржава земље западног Балкана у изградњи модерне, климатски неутралне и ресурсно ефикасне економије. На овом панелу представници различитих земаља западног Балкана ће разговарати о могућностима да Западни Балкан постане важан економски регион будућности.

Градоначелник Нишић захвалио се предсједнику Института регија Европе проф. др Францу Шаусбергеру на високој оцјени стања у Дистрикту те је нагласио да је то резултат дугогодишњег одговорног рада свих политичких субјеката који уживају огромну подршку међународне заједнице предвођене ОХР-ом, Делегацијом Европске уније и америчке администрације.

Позвао је присутне представнике привреде и доносиоце одлука осталих институција везано за развојне фондове да посјете Брчко дистрикт БиХ и увјере се да у институцијама Дистрикта имају озбиљног партнера како за реализацију инвестиција, већих инфраструктурних пројеката тако и пилот пројеката реформског карактера.

Своје запажено излагање закључио је ријечима једног од водећих креатора идеје уједињене Европе Конрада Аденауера, како је нагласио и са властитим поимањем Европе, чију је изворну идеју схватио и примио као своју водиљу и за свакодневно политичко дјеловање, а која се итекако може примјенити и на регионалном па чак и на локалном нивоу, јер не заборавимо, супсидијарност није само ријеч.

„Наш циљ је да Европа постане велика, заједничка кућа за Европљане, кућа слободе.”

У наставку радног дијела Самита услиједили су бројни билатерални сусрети који ће се наставити до краја радног дијела овог водећег европског самита.

Самиту је присуствовао и шеф Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Брчко дистрикта БиХ Мирослав Гељић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img