Gradonačelnik na kafi sa novinarima

Povodom Svjetskog dana slobode medija kafa s gradonačelnikom bila je prilika da se neposredno, u potpuno opuštenoj atmosferi, progovori o međosobnoj saradnji vlasti i medija, poimanju slobode medija i eventualnim problemima u novinarskoj profesiji.

Čestitajući zposlenicima javne riječi 3. maj – Svjetski dan medija, gradonačelnik Siniša Milić posebno je naglasio da je sloboda medija osnov, odnosno temelj svake demokratije.

- Reklama -

U tom kontekstu gradonačelnik je, međutim, skrenuo pažnju da pojam sobode nužno uključuje i pitanje odgovoronosti za objavljene sadržaje.

” Kao gradonačelnik Brčko distrikta BiH apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove. Prvo pravilo u novinarstvu jeste istinita informacija, a ne dezinformacije u službi pojedinaca, političkih stranaka i interesnih grupa, čega smo bili svjedoci proteklih dana na brčanskoj javnoj sceni. Osim istinitog, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daju značajan doprinos u radu Vlade Brčko distrikta BiH. Hvala medijima koji su upravo na ovakav način izvještavali i time potpomogli naš rad, a saradnju ćemo, siguran sam, nastaviti i u budućnosti”, istakao je gradonačelnik Milić.

Međusobnu saradnju vlasti i medija, te profesionalnost novinara u Distriktu, gradonečelnik Milić je ocijenio visoko ocjenom, ali i dodao da to nipošto ne znači, da na tom polju nema mogućnosti za unapređenje stanja.

Kafu sa gradonačelnikom organizovala je grupa NVO u okviru projekta “Promoviši pozitivno” u saradnji sa Misijom OSCE-a u Brčkom.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime