spot_img
spot_img

Градоначелник Милић у Сарајеву са принцезом Шведске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Принцеза Викторија и принц Данијел од Шведске заједно са Мирком Шаровићем, министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Едитом Ђапо, министром околиша и туризма Федерације Босне и Херцеговине, Сребренком Голић, министром за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске, и Синишом Милићем, градоначелником Брчко дистрикта БиХ, симболично су сађењем дрвећа обиљежили почетак израде стратегије заштите животне околине за Босну и Херцеговину.

Ова иницијатива, која је заједнички пројект Амбасаде Шведске и Стокхолмског института за животну средину, окупиће све надлежне на нивоу БиХ у заједничком настојању да развију стратегију заштите животне средине за Босну и Херцеговину.

То даје континуитет плодној сарадњи са државним и ентитетским министарствима те Владом Брчко дистрикта БиХ. Заједнички труд и стратегија усмјераваће политику животне средине током сљедећег десетљећа с циљем побољшања стања животне средине, ублажавања и смањења утицаја климе те повећања отпорности на климатске промјене.

Помоћи ће БиХ да се хармонизиују прописи са прописима ЕУ и међународним споразумима у вези са животном средином те да се обезбиједе одрживије јавне услуге у областима као што су управљање водама и отпадом.

Шведска принцеза Викторија заједно са принцом Данијелом и својом делегацијом одржала је у Парламенту Босне и Херцеговине у Сарајеву конференцију о клими и иновацијама.

„Климатске промјене угрожавају живот људи и због тога се ови изазови не смију омаловажавати. Ово је прилика да се истраже нови начини за ублажавање климатских промјена и прилагођавање новој климатској ситуацији“, нагласила је принцеза Викторија.

Принцеза престолонасљедница, коју је генерални секретар Уједињених нација именовао једном од 17 амбасадора Циљева одрживог развоја и Агенде 2030, рекла је у уводном говору на отварању конференције да су односи између БиХ и Шведске веома добри на неколико нивоа.

Додаје да се током година однос између земаља развијао и продубљивао, од деведесетих неких 60.000 избјеглица из БиХ дошло је у Шведску, те да је већина остала.

„Они су својим радом омогућили да ми напредујемо, данас имамо око 100.000 грађана БиХ који живе у Шведској. Ми активно радимо да БиХ постане чланица ЕУ. Данас разговарамо о климатским промјенама и заштити животне средине. То су теме које су актуелне, јер загађење ваздуха представља један од главних узрока смрти. Знам да БиХ предузима све мјере да смањи загађење ваздуха и ми вам честитамо и дајемо помоћ. Не смијемо потцијенити борбу с овим изазовом. Ова конференција је управо о томе и она ће истражити нове начине да се прилагодимо. Такође, прилика је и за политичаре, и за пословну заједницу и привреднике да се састану и разговарају о новим визијама. Нове технологије, нова рјешења биће сагледана, али оно што радимо заједно, Данијел и ја, јесте да путујемо у различите земље свијета представљајући нашу земљу. Ми идемо сутра на Требевић да се сусретнемо са младим људима, а са њима ћемо разговарати о проблему младих и заштити животне средине“, рекла је принцеза Викторија.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img