Gradonačelnik Milić u posjeti Bugarskoj

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić sa saradnicima razgovarao je u Sofiji sa ambasadorom BiH u Bugarskoj Rasomirom Bogdanovićem o šansama koje predsjedavanje Bugaraske EU pruža zemljama zapadnog Balkana, a time i BiH i distrikta Brčko, na njihovom putu ka EU.

Kao jedan od prioriteta tokom predsjedavanja EU, Bugarska je navela i integraciju zemalja zapadnog Balkana.

- Reklama -

Na sastanku sa ambasadorom Bogdanovićem, konstatovano je da takvo opredjeljenje Bugarske, uz ostalo, otvara ogroman prostor za saradnju Brčko distrikta, kao specifične lokalne zajednice, sa opštinama i gradovima u Bugarskoj, koji imaju velika iskustva u povlačenju sredstava iz IPA i drugih evropskih fondova, kao i rješavanju komunalnih problema.

Tim povodom, gradonačelnik Milić i sekretar Vlade Davor Šolaja, razgovarali su i sa gradonačelnikom Sofije Jordankom Fandakovom i njenim saradnicima.

Tokom sastanka sa čelnim ljudima bugarske prestonice, postignut je i konkretan dogovor da delegacija Brčko distrikta u narednom periodu posjeti Sofiju, kako bi se na licu mjesta upoznali sa iskustvima gradske uprave u rješavanju komunalnih problema.

Bugarska je inače poznata kao zemlja koja je povukla najveći iznos sredstava iz IPA i drugih evropskih fondova, a veliki dio je iskorišten i za projekte u oblasti zbrinjavanja čvrstog otpada, vodosnabdijevanja, kanalisanja otpadnih voda i drugo.

Mogućnosti saradnje o kojima će se razgovarati, odnose se i na oblast kulture, turizma i zaštite životne sredine.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime