spot_img
spot_img

Кадрић о најавама сукоба: Зашто баш Брчко, а не нека друга средина?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић, није одушевљен новим имиџом мјеста на чијем је челу, након што је овај дио БиХ означен као мјестом почетка евентуалних сукоба у БиХ и све учесталијих позива политичара из Федерације БиХ да међународна заједница распореди војне трупе у Дистрикту.

Кадрићу је савршено јасна геостратешка позиција, чињеница да Брчко дијели РС на два дијела, те да је и током разговора у Дејтону мировни процес замало пропао управо због Брчког. Наводи да се ради о истински мултиетничкој средини, суштински равноправних грађана. Јасно му је и да наративи и активности итекако могу дестабилизирати земљу.

– Пазите, то што се прича ван Брчког значајно отежава и мени и нама позицију у Брчком. Дакле, то ствара извјесну тензију о којој вјероватно не размишљају они који износе. Не кривим никога, људи износе процјене шта треба евентуално да се догађа. Али зашто баш посебно издвајају Брчко, а не неку другу средину?! Неријетко разговарам са супервизором, како да такве ствари одагнамо, казао нам је Кадрић.

Један од његових претходника, али и учесник арбитражног поступка којим је Брчко постало то што данас јесте, не дијели ставове градоначелника. Мирсад Ђапо, бивши градоначелник Дистрикта Брчко, напомиње да је 2006. године престала примјена било каквих ентитетских закона у Дистрикту, да је Брчко уставна категорија утврђена јединим амандманом на највиши правни акт државе, али и то да је Влада РС-а крајем 2011. године одлучила, на захтјев супервизора за Брчко, да се трајно брише ентитетска линија.

– Најава доношења закона по којем би Република Српска скупљала индиректне порезе директно ће утицати на стабилност Брчко Дистрикта. Брчко 186 милиона у овом буџету има од индиректних пореза. То су четири петине. То може нарушити рад институција, може нарушити укупно стање, социјалну политику и тотално нарушити односе, направити унутрашњу разградњу. То би било веома опасно, упозорава Ђапо.

Он напомиње да и супервизор и арбитражни трибунал у сваком моменту могу активирати рад. Када је позив НАТО-у у питању, Ђапо истиче да политике утичу на ставове грађана.

– Једни кажу – не треба, шта ће нам они, други кажу – треба. Сви заборављају да смо ми овдје НАТО позвали, да је НАТО нарочито у Дистрикту одиграо веома значајну улогу у повратку, обнови, у сигурности у овој средини, у мултиетничкој толеранцији која је овдје изграђена, те у раду мултиетничких институција. НАТО је овдје био тај фактор стабилности који је допринио да се Брчко овако гради. Овдје постоји правни основ и НАТО треба да дође, не само ради Брчког, можда најмање ради Брчког, јер грађани овдје не желе рат, али управо због значаја и осјетљивости овог простора, он би био фактор стабилности, навео је.

Разговарајући са актуелним и бившим званичницима Дистрикта, стиче се утисак да све оно што је изграђено у протекла два десетљећа не би било могуће да своје прсте јасно, директно и отворено нису упетљале САД. Актуелни супервизор Мајкл Скенлан, иако са сједиштем у ОХР-у у Сарајеву, готово свакодневно је у Брчком. Био је и на дан када смо ми снимали нашу причу.

– Да вам будем брутално искрен, мислим да ми сами вјероватно не бисмо успјели очувати овако стабилан амбијент да није снажног присуства међународне заједнице оличене у супервизору за Брчко који је представник америчке администрације. Дефинитивно је тако, истиче градоначелник Кадрић.

Опозиција у Брчком, чији дио је и странка Народ и правда, сматрају да најаве Милорада Додика, свакако јесу забрињавајуће. Наводе и да се осјети дезоријентираност локалних политичара који тврде да је стање стабилно.

Српски представници у власти Дистрикта Брчко нису имали ни воље ни времена разговарати о овој теми, иако смо им у више наврата скренули пажњу да би било и професионално и одговорно да јавност чује и њихове поруке.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img