Građevinski projekti u Brčkom: U planu Gradski sat, kamerni teatar, uređenje fasada…

Sektor za održavanje pri Kancelariji za upravljanje javnom imovinom brčanske Vlade rebalansom budžeta je dobio 350.000 maraka, tako da bi radovi na nekim od projekata na čiju se ralizaciju čeka već duže vrijeme, mogli biti započeti uskoro.

Šef ovog sektora Jelena Duvnjak za Radio Brčko istakla je da realizaciju projekata pored činjenice da su sredstva kojima raspolažu nedovoljna, koče i neriješeni imovinsko-pravni odnosi i pribavljanje potrebnih dozvola.

- Reklama -

Prema njenim riječima, nadaju se da bi prvenstveno u augustu trebali početi radovi na fasadi na objektu broj pet na Trgu mladih, gdje je već izabran i uveden u posao izvođač radova.

Što se tiče sanacije krova na zgradi bivšeg Komiteta, kako je rekla, u toku je raskid ugovora sa projektantom iz Banja Luke jer nisu ispoštovali uslove, te će se raspisivati novi projektni zadatak za novog projektanta.

“S obzirom da imamo u rebalansu budžeta za 2019. godinu 350.000 za kulturno-istorijske spomenike, možda krenemo i u sanaciju fasade na ovoj zgradi, mada smo planirali da prvo uradimo fasadu na zgradi gdje je nekada bio Klas”, dodala je Duvnjak.

Za projekat uređenja Zanatskog centra, gdje je predviđena vanjska rasvjeta, popločanje i odvod oborinskih voda, Duvnjak kaže da su dobili dodatnih 15.000 maraka što sad ukupno iznosi 240.000 maraka za ovaj projekata, ali i da su se pojavili novi problemi.

“Istekli su nam lokacijski uslovi i moramo da pribavimo nove jer je u međuvremenu došlo i do usvajanja urbanističkog projekta i nekih promjena, tako da ćemo vjerovatno morati da vršimo dopunu ili potpunu izmjenu projektne dokumentacije. Već dva mjeseca čekamo lokacijske uslove i kada ih dobijemo znaćemo šta je tačno potrebno uraditi. Tako da možda tek na kraju sezone da dobijemo izvođača radova ako ne bude značajnijih promjena”, precizirala je Duvnjak.

Takođe, odobrena su i dodatna sredstava od 15.000 maraka za realizaciju projekta postavljanja Gradskog sata. Ukupna sredstva sada iznose 40.000 maraka i tender za izvođača radova će biti objavljen u toku narednog mjeseca.

A za objekat bivše samoposluge u centru grada urađen je projekat rekonstrukcije krova i dijela prednje fasade i čim se dobije odobrenje za građenje biće objavljen i tender za izvođenje radova. Za ove radove je obezbijeđeno oko 100.000 maraka, s tim da je dio sredstava otišao na projektovanje.

Što se tiče Kamernog teatra u zgradi koja se veže sa Islahijetom Duvnjak kaže je da je u toku dopuna ranijeg projekta, i nakon što se završi projektna dokumentacija, ponovo se ide u objavu tendera za izvođenje radova.

Sektor je dobio i sredstva za izradu informacionih ploča za obilježavanje kulturno-istorijskih spomenika, a uslove za njihov izgled daće Komisija za zaštitu spomenika u Sarajevu.

Duvnjak ističe da osim nedovoljnih sredstava, problema sa imovinsko-pravnim odnosima, pribavljanja dozvola, rad ovog sektora trenutno koči i činjenica da se na tendere niko ne javlja, a i ako se javi onda je to sa cijenom koja je drastično veća od tržišne cijene.

“Nismo zadovoljni ostvarenim, pogotovo u zadnje vrijeme kada je došlo do krize na tržištu rada gdje radnici odlaze vani, tako da su mnoga preduzeća suočena sa problemom radnika. To se odrazilo na sporije izvođenje radova i na skuplje radove zbog čega su nam u posljednjih nekoliko mjeseci mnogo puta tenderi propali. Pojavi se jedan izvođač radova i drastično poveća cijene radova u odnosu na one koju smo procijenili kao tržišnu vrijednost”, pojasnila je Duvnjak.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime