Golić: Hitno aktivirati kreditne plasmane za podršku malim poljoprivrednicima

Predsjednik PDP Brčko i aktuelni poslanik u Skupštini BD Siniša Golić je za 64. redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta, dana 10. 06. 2020. godine, postavio poslaničko pitanje upućeno Vladi Brčko distrikta i time pokrenuo inicijativu o plasiranju novčanih sredstava kroz kreditne linije u cilju razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta.

„Vlada Brčko distrikta je 18.04.2011. godine usvojila Odluku o plasiranju novčanih sredstava u iznosu od 1.712.835,00 KM kroz kreditne linije u cilju razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta. U skladu sa prethodno navedenim, zanimalo me kakvo je stanje plasiranih novčanih sredstava na dan 01.06.2020. godine, rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko i poslanik u Skupštini distrikta.

„Plasiranje novčanih sredstava kroz kreditne linije u cilju razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta je neophodno. Moramo pomoći malim poljoprivrednicima da postanu veći i samoodrživi, a upravo ova mjera omogućava poljoprivrednicima unapređenje gazdinstava i povećanje vrijednosti njihove proizvodnje“, kazao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko i aktuelni poslanik u Skupštini.

Golić je dodao da na osnovu raspoloživih informacija postoje novčana sredstva od nekoliko miliona KM, koja bi se ponovo mogla iskoristiti za ove namjene.

„Vladino Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa Razvojno- garantnim fondom BD i Direkcijom za finasije treba hitno pokrenuti plasiranje novčanih sredstava kroz kreditne plasmane malim poljoprivredicima, donijeti Odluku i raspisati Javni poziv, istakao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko.

Osvrnuvši se još jednom, da je Vlada BD zajedno sa Razvojno-garantnim fondom distrikta u prethodnim godinama imala sličnu aktivnost, i da interes koji su pokazali mali poljoprivrednici za ovu mjeru pokazuje koliko ima potencijala za razvoj poljoprivrede u našim ruralnim sredinama.

„Naši mali poljoprivrednici moraju dobiti priliku raditi na modernizaciji proizvodnje, povećanju produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava i jačanju konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procese primarne proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti, zaključio je Golić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime