spot_img

Godišnje se vraća oko 250. 000 maraka poreza

Published:

- Advertisement -

Poreska uprava Brčko distrikta BiH, do kraja februara ove godine do kada je bio rok, primila je 1.050 zahtjeva poreskih obveznika za povrat poreza na dohodak za proteklu fiskalnu godinu.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave, istakao je da je ovdje riječ o fizičkim licima koja su podnijela zahtjeve da izvrše povrat poreza koji je poslodavac obračunao u postupku isplata naknada, a kao što su razne vrste honorara, ugovora o djelu, prihoda od kirija i dr.

On je pojasnio, da se na kraju poslovne godine izvrši obračun na temelju kojeg se utvrdi osnovica na koju poreski obveznik polaže pravo, i na osnovu koje zahtjeva da mu se izvrši povrat deset posto poreza.

Prema podacima Poreske uprave, kako je naglasio Trifković, u posljednje tri godine na godišnjem nivou se vraća između 200.000 i 250.000 maraka uplaćenog poreza.

Kako je dodao, Zakonom je regulisano da se porez može vratiti do visine uplaćenog poreza. Prema njegovim riječima, od zaprimljenih zahtjeva do sada je obrađeno oko njih 80 posto, a do kraja aprila bi trebalo biti završeno oko 90 posto ove obaveze, tako da samo ostaje da Trezor hronološki to sve proprati i zvrši povrat ove vrste prihoda.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img