spot_img
spot_img

Гласачке кутије већ пуне сумњивих листића: Изборе у Брчком већ прате обиљни проблеми

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Упркос чињеници да је до локалних избора на подручју БиХ, заказаних за 15. новембар, преостало више од 45 дана, врстама изборног инжењеринга у Брчко дистрикту БиХ, позавидели би највиспренији аутори разних изборних калкулација.

Судећи по подацима из Централне изборне комисије из Сарајева, изгледа да је омиљени начин гласања у Брчком гласање путем поште будући да се за ту могућност изражавања бирачке воље определило чак 5.365 пунолетних становника Брчког, за разлику од пре четири године када тај број није прешао 2.000 гласача.

Волшебна појава тог списка у брчанској јавности изазвала је прави потрес међу политичарима, али и међу обичним људима јер се на списку налази велики број лица која немају појма да су на том списку.

Када су једног Брчака питали да ли је и коме давао личну карту присетио се да је то учинио прије двије године. Тада је како је рекао, добром познанику, иначе угледном становнику Брчког на његов захтјев дао личну карту и да му је он тај документ веома брзо вратио.

Други случај је још необичнији пошто се на поменутом списку налаз посланички кандидат за предстојеће локалне изборе. И он каже да не зна како се његово име нашло на том списку.

Реаговао је и актуелни градоначелник Брчког Синиша Милић који је позвао надлежне институције, Централну изборну комисији, али и репресивне органе да што хитније реагују.

Чудно је да је ЦИК без потврде о привременом пребивалишту из надлежне државне институције омогућио овакво гласање.

Судећи по озбиљној узнемирености у брчанској јавности, очекује се реаговање надлежних државних органа, како би се заиста утврдило ко на законит начин гласа поштом, а ко ову могућност користи како би нелегално прибавио гласове.

Према подацима ЦИК-а поред Брчког где је регистровано 5.365 потенцијалних гласача, велики број таквих гласача односи се на Бања Луку (2.360), Бијељину (2.571), Јајце (2.862), Теслић (3.100) и Зворник (2.255).

Боље упућени кажу да се ова превара чини тако што се од потенцијалног гласача (коме се у највећем броју случајева плати за његов глас) узме лична карта која се фотокопира. Ту фотокопију заинтересована странка уз пријаву гласања путем поште, достави у ЦИК-у који региструје ове гласаче са адресом са које ће у задатом року послати гласачки листић.

На ту адресу ЦИК им пошаље гласачки листић. Неретко, на једној адреси пријављено је више тих гласача.

Пошто се гласање путем поште одвија пре званичног гласања, лако је уредити да се ти листићи попуне и пошаљу раније са жељеном политичком опцијом, јер коверте са гласачким листићем морају стићи у ЦИК пре датума одржавања избора.

Грађанин који се пријави да гласа поштом, брише се са бирачког списка на подручју дистрикта.

Гласачи који овако злоупотребљавају законску могућност гласања путем поште, иначе стално живе и бораве у Брчком и на дан избора они га нису напуштали.

Део гласача који живе и раде у иностранству сасвим легално користе ову могућност. Проблем представљају политички мешетари који по сваку цену желе да освоје посланички мандат, пошто он доноси озбиљне привилегије,без нарочито великог ангажмана.

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img