Gimnazijalci protiv problema djece bez roditeljskog staranja

Učenici III-7 razreda JU Gimnazije “Vaso Pelagić” u sklopu projekta “Ja građanin” bavili su se problemom budućnosti djece bez roditeljskog staranja.

Uvidjevši prisutnost ovog problema u Brčkom, zabrinuti za budućnost svojih vršnjaka, pokrenuli su pitanje kako bi to građani zajedno sa Vladom Brčko distrikta mogli pomoći nezbrinutoj djeci.

- Reklama -

Na području Brčko distrikta postoji određeni broj djece bez roditeljskog staranja, međutim “Dovoljno je samo jedno dijete da bi se poradilo na ovom problemu, potražilo i obezbijedilo adekvatno rješenje”, kaže gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. Stoga je neophodno preduzeti određene mjere i pokreniti inicijativu rješavanja ovog problema.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko domova za nezbrinutu djecu koji omogućavaju odgoj u adekvatnim uslovima i predstavljaju takozvanu “kuću na pola puta”. U njoj brinu o mladim ljudima do onog trenutka kada treba da postanu samostalni ljudi.

“Kolike su mogućnosti jedne takve ustanove u našem gradu?” zapitali su se učenici JU Gimnazije “Vaso Pelagić” i to pitanje podijelili sa građanima i organima vlasti.

“Svaki problem ima svoje rješenje, a sam njegov pronalazak je već polovina rješavanja. Ukoliko znamo kako riješiti problem onda ćemo nekada i taj plan rješavanja realizovati. Mi smo pronašli način, a sada se samo nadamo i očekujemo realizaciju da bi se i našim vršnjacima bez roditeljskog staranja obezbijedila potrebna pažnja, briga i odgoj a samim time i osvijetlila budućnost”, rekla je učenica III-7 razreda.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime