spot_img
spot_img

Gimnazijalci protiv problema djece bez roditeljskog staranja

Published:

spot_img

Učenici III-7 razreda JU Gimnazije “Vaso Pelagić” u sklopu projekta “Ja građanin” bavili su se problemom budućnosti djece bez roditeljskog staranja.

Uvidjevši prisutnost ovog problema u Brčkom, zabrinuti za budućnost svojih vršnjaka, pokrenuli su pitanje kako bi to građani zajedno sa Vladom Brčko distrikta mogli pomoći nezbrinutoj djeci.

Na području Brčko distrikta postoji određeni broj djece bez roditeljskog staranja, međutim “Dovoljno je samo jedno dijete da bi se poradilo na ovom problemu, potražilo i obezbijedilo adekvatno rješenje”, kaže gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. Stoga je neophodno preduzeti određene mjere i pokreniti inicijativu rješavanja ovog problema.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko domova za nezbrinutu djecu koji omogućavaju odgoj u adekvatnim uslovima i predstavljaju takozvanu “kuću na pola puta”. U njoj brinu o mladim ljudima do onog trenutka kada treba da postanu samostalni ljudi.

“Kolike su mogućnosti jedne takve ustanove u našem gradu?” zapitali su se učenici JU Gimnazije “Vaso Pelagić” i to pitanje podijelili sa građanima i organima vlasti.

“Svaki problem ima svoje rješenje, a sam njegov pronalazak je već polovina rješavanja. Ukoliko znamo kako riješiti problem onda ćemo nekada i taj plan rješavanja realizovati. Mi smo pronašli način, a sada se samo nadamo i očekujemo realizaciju da bi se i našim vršnjacima bez roditeljskog staranja obezbijedila potrebna pažnja, briga i odgoj a samim time i osvijetlila budućnost”, rekla je učenica III-7 razreda.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img