Gimnazija “Vaso Pelagić” Brčko ustupila 3D štampač za izradu zaštitnih maski

JU Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko, uz rad na kvalitetnom formalnom obrazovanju svojih učenika, konstantno učestvuje u raznim projektima, kako bi se učenicima omogućili bolji uslovi obrazovanja, ali i unaprijedio rad profesora ove škole.

Projekt „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“, pod realizacijom organizacije Save the Children i pokroviteljstvom Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID), u našoj školi se realizira od 2018. godine. U okviru ovog projekta škola je opremljena STEM laboratorijom.

STEM laboratorije predstavljaju inovativni, interdisciplinarni način učenja i rješavanja određenog problema, koji podrazumijeva objedinjeno korištenje znanja iz prirodnih nauka, informacione tehnologije i matematike. Ovakvim načinom rada pružamo priliku našim učenicima da na praktičan način sagledaju nauku i nove tehnologije, odnosno da lakše zakorače u svijet programiranja i robotike koji predstavlja budućnost našeg društva, na što smo veoma ponosni.

Pored ostale savremene opreme, škola posjeduje i 3D printer, koji smo na korištenje ustupili firmi HAS Robotics d.o.o. Brčko u cilju namjenske izrade zaštitnih maski za medicinsko osoblje, budući da su upravo oni na prvoj liniji odbrane od virusa COVID-19, koji je zahvatio čitav svijet, pa i našu zemlju. Škola je donirala i filamente za 3D printer koji služe za izradu zaštitnih maski.

Iskreno vjerujemo da ćemo ustupanjem na korištenje 3D printera i donacijom potrebnog materijala za izradu zaštitnih maski za naše medicinsko osoblje koje je u velikom riziku od oboljenja ili je u stalnom kontaktu sa oboljelima, pomoći u borbi protiv epidemije izazvane virusom COVID-19. Također, apelujemo na sve građane da ostanu u svome domu, jer na taj način brinemo jedni o drugima i doprinosimo sprječavanju širenja virusa, ali i olakšavamo svima onima koji u ovoj situaciji moraju svaki dan ići na posao i raditi sa oboljelima.

DIREKTOR
Dr. sc. Amela Helać, v. r.

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime