spot_img
spot_img

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Brčkom korak bliže okončanju

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Generalni štrajk zravstvenih radnika u Brčko distriktu BiH korak je bliže okončanju, nakon što je lokalna Vlada uputila konačnu ponudu za povećanje plata i naknada u ovoj oblasti. Dok se čeka službeni odgovor Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, Sindikat Distrikta koji okuplja ostale nezadovoljne radnike u javnog sektoru i dalje pregovara sa Vladom.

Na osmom sastanku sa predstavnicima štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u brčanskom zdravstvu, Vlada je iznijela svoju konačnu ponudu za povećanje plata i naknada: 8% od 01.07. ove i dodatnih 5% od 01.01.2024. godine, te milion KM za naknade od 01.07. i računanje putnih troškova od 01.01. naredne godine. Također, rješavanje kolektivnog ugovora do kraja 2023. godine.

„U štrajku postoje te neke četiri faze: pomirenje, pregovaranje, arbitraža i sudski postupak. Dakle, mi smo iscrpili naše mogućnosti političkog usaglašavanja”, navodi brčanski gradonačelnik Zijad Nišić.

Zdravstveni radnici i dalje analiziraju ovu ponudu, a službeni odgovor trebao bi biti upućen sljedeće sedmice. Iako među njima i dalje postoji određeno nezadovoljstvo, čini se da je ovo korak bliže okončanju štrajka.

„Ukoliko bi ova ponuda Vlade mogla zadovoljiti nekakav naš minimum potraživanja, mi smo spremni da zamrznemo taj štrajk, da idemo u pisanu garanciju i potpisivanje od strane Vlade i nas sa druge strane. Da se sve one pojedinosti dogovora ispoštuju u zadatim rokovima. Mi ćemo za taj period zamrznuti štrajk. Ukoliko oni budu poštovali sve odredbe, mi ćemo ga u potpunosti obustaviti”, naglašava član Štrajkačkog odbora Samir Mujkić.

Sindikat Brčko distrikta BiH također pregovara sa Vladom o povećanju plata ostalim nezadovoljnim radnicima u javnom sektoru. Ne odgovara im ni najnovija ponuda kojom bi se od 01.07. plate povećale za 5%, a od 01.01.2024. godine za dodatnih 5%, uz putne troškove i kolektivni ugovor do kraja ove godine.

„Mi smo predlagali linearno povećanje, svima isto. Smatramo i dalje da je to najbolji prijedlog, jer će na taj način ostati neka razlika između platnih razreda. Na sve druge načine će se stvoriti samo veći jaz između malih i velikih plata”, istakao je Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH.

Na redu su sastanci sljedeće sedmice, nakon kojih bi trebali saznati hoće li biti postignut sporazum između Vlade i nezadovoljnih radnika u javnom sektoru. Oni u realnom sektoru, koji imaju daleko niže prosječne plate, i dalje šute.

 

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img