spot_img
spot_img

Генерални штрајк запослених у јавној управи Брчко дистрикта

spot_img
spot_img

Предсједништво Синдиката Брчко дистрикта донијело је Одлуку о проглашавању генереланог штрајка запослених у јавној управи Дистрикта.

Предсједник Синдиката Игор Бабић рекао је да су се на овај корак одлучили због тога што на претходним састаницима са представницима извршне власти нису добили никакве одговоре на њихове захтјеве, осим обећања о процентуалном провећању плата запослених у јавној управи Дистрикта.

Бабић је рекао да ће сутра Влади дистрикта упутити званичан допис о проглашавању генералног штрајка и дати рок од пет дана да се Влада огласи и уколико не буде позитивних одговора са штрајком ће се почети у сриједу уз задржавање минумума процеса рада.

„Понудили су нам оно што могу да испуне, а то је повећање основице у износу од 700,00 КМ у складу са Законом о платама Брчко дистрикта. Нисмо имали избора и морали смо прогласити генерални штрајк у јавној управи због дозе неозбиљности извршне власти“, рекао је Бабић уз напомену да ће што прије обавјестити и друге правне субјекте у Дистрикту о ступању у генерални штрајк.

Према ријечима Бабића штрајк је посљедица некомуникације са Владом дистрикта и задњи састанак са градоначелникм, каже Бабић, десио се прије мјесец дана и ништа се у том периоду није позитивно десило када су њихови захтјеви у питању.

Он је рекао да ће се донијети приједлог минимума процеса рада како се не би угрозило здравље људи или оштећење материјалних добара.

„Послаћемо свим институцијама обавјештење о штрајку и послодавац има пет дана да започне рјешавање захтјева и уколико се то не деси у сриједу би ступили у генерални штрајк. Апелујем на све послодавце и руководиоце у јавној управи да ћемо обезбједити правну помоћ уколико буде спријечавања штрајка на било који начин,“ рекао је Бабић напомињући да ће се настава у школама одвијати по скраћеном раду гдје би час трајао 30 минута, док би се у свим другим институцијама гдје се не угрожава здравље и безбједност људи, генерални штрајк у потпуности спроводио.

Он је навео да су синдикалне организације у јавним предузећима Дистрикта подржале одлуку о генералном штрајку и да ће се и у тим предузећима испоштовати законски рок и уколико послодавац не испуни њихове захтјеве такође отпочети штрајк.

Бабић је рекао да су највише погођени радници са минималним примањима и процентуално повећање плате им не иде у прилог и због тога су се одлучили да ступе у штрајк.

„Надамо се да ће нас што прије извршна и законодавна власт Дистрикта позвати на разговоре и да ће се ова ситуација што прије ријешити,“ закључио је Игор Бабић додавши да је ово први пут од успостављања Дистркта да се крене у генерални штрајк.

Синдикалци Дистрикта траже линеарно повећање плате за све запослене у износу од 250,00 КМ, плаћање путних трошкова, регрес као и доношење Колективног уговора у Брчко дистрикту.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img