spot_img
spot_img

Генерални штрајк у брчанском правосуђу, најавиле га и остале јавне институције

spot_img
spot_img

Запослени у правосуђу Брчко дистрикта први су ступили у генерални штрајк, а уколико не дође до испуњења захтјева, исто ће учинити и запослени у осталим јавним институцијама. Преговори с локалним властима и даље су безуспјешни, а Синдикат тражи линеарно повећање плаћа од минимално 100 марака. Радници тврде – дошли смо од некада водеће средине у Босни и Херцеговини на ниво најниже просјечне плате у држави.

Надлежни у правосуђу Брчко дистрикта први су одредили минималан обим рада и тако ступили у генерални штрајк. Упорни су у својим захтјевима: линеарно повећање плата од минимално 100 КМ и потписивање општег колективног уговора.

“Од некада водеће средине дошли смо на ниво да имамо најниже просјечне плате у Босни и Херцеговини. А сва ова прича је кренула баш због ниских плата у средњој стручној спреми. Радници у средњој стручној спреми су доведени на ниво социјалних случајева. Не могу од тога да живе”, поручио је Самир Турсуновић, предсједник Синдикалне организације у правосуђу БДБиХ.

Дистрикт је једина локална заједница у регији без колективног уговора који штити радничка права. Преговори с представницима власти, који нису вођени мјесец, настављени су током ове седмице. И даље без помака, а било је и тешких ријечи.

„Цитирам ријечи једног од њих: Не живимо више у социјализму и не може бити уравниловка, не може неко ко се није школовао да буде доктор добити исто повећање као радник на одржавању, професори и остало“, наводи Игор Бабић, предсједник Синдиката Брчко дистрикта БиХ.

„Пријети чланом 10 Закона о штрајку, гдје послодавац може умањити члану Синдиката неки износ, уколико је судјеловао у штрајку, али у складу с колективним уговором и подзаконским актом. А имамо ситуацију да немамо колективног уговора и подзаконског акта. То је мени било шокантно”, истиче Менсур Мујкановић, члан Предсједништва Синдиката Брчко дистрикта БиХ.

Генерални штрајк у брчанском здравству је заустављен након што су медицински радници пристали на процентуално повећање плата. Сличну понуду, али с мањим процентом добили су и запосленици осталих јавних институција.

“То је да повећамо плату за 5%, од нове године још 5%, уз путне трошкове који се у идућој години требају почети исплаћивати, и обавезу да се установи колективни уговор до краја ове године”, наводи Зијад Нишић, градоначелник Брчко дистрикта (СБиХ).

Преговори о повећању плата у јавном сектору Брчко дистрикта трају већ мјесецима, али од коначног договора и заустављања штрајкова нема још ништа. Уколико не буду испуњени њихови захтјеви од наредне седмице у генералном штрајку ће бити и радници осталих јавних институција.

 

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img