spot_img
spot_img

Гаси ли се брчанско Јединство?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Послије 101 године постојања, фудбалски клуб Јединство из Брчког пред гашењем је.

Разлог томе су неоправдана новчана средства у 2020. години, а која су добили 2019. године.

Из клуба, ипак, тврде другачије.

Празан терен, без лопте и и игре оно је што слиједи фудбалском клубу Јединство из Брчког.

“Није ово први пут да нас гасе, то се дешава скоро сваке друге године, али некако успијемо да се изборимо и вратимо,” каже Радојица Божић, предсједник ФК Јединство.

“Проблем је овдје само што је увијек недостатак новца и ми фактички доста играчког кадра морамо довести са стране зато што немамо толики квалитет у Брчком. 2019. годину у којој смо добили паре, значи оправдали смо, изјава једног члана комисије је да смо оправдали једни од најбоље до сада,” каже Божић.

За 2019. годину клуб је добио 239.500 марака, и оправдао тај новац, истичу из клуба и не виде проблем.

“Не знам шта је спорно уопште, није ми јасно да су нам одбили рачуне и од фудбалског савеза, коме плаћамо судије. Сезона почиње у марту, ми морамо уплатити котизацију и за омладински и за први тим. Сви рачуни комплетно су нам одбијени, нисмо добили грант за 2020. годину, одиграли смо годину без финансија Владе Брчко дистрикта,” додаје Божић.

Плана за наредни период нема. Предсједник клуба истиче да ће покушати да га опет покрену, али да не виде велику шансу.

“Проблем је у томе што сезона крене у марту, а ми морамо да плаћамо и судије и котизацију и опрему и доведемо играче и поплаћамо плате играча… Ми смо сад за ову годину остали играчима дужни појединим плату, неким плату и по, некима двије. Сезона неће не кренути, нама треба 20.000 да бисмо покренули клуб,” закључује Божић.

Он је додао да је једно од рјешења за Јединство да Влада пушта мјесечно финансије.

Прошле године у Брчо дистрикту је одбијено 60 спортских клубова и организација за финансирање.

“Закон о Буџету Брчко дистрикта, који је ступио на снагу прошле године је успоставио одређена правила којих се комисија Брчко дистрикта која је о томе одлучивала, односно коју је Одјељење именовало, држала и одбила те клубове. Ми смо у Одјељењу заједно са члановима Владе покушали урадити све што је могуће, продужили рокове, да се доставе евентуално документација која је тим клубовима фалила и након тога по онома што сад имамо, 30% клубова није оправдало средства,” каже Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу.

За разлику од претходних година, остављена је могућност да се одлука којом су клубови одбијени може побијати на суду.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img