Gasi li se brčansko Jedinstvo?

Poslije 101 godine postojanja, fudbalski klub Jedinstvo iz Brčkog pred gašenjem je.

Razlog tome su neopravdana novčana sredstva u 2020. godini, a koja su dobili 2019. godine.

Iz kluba, ipak, tvrde drugačije.

Prazan teren, bez lopte i i igre ono je što slijedi fudbalskom klubu Jedinstvo iz Brčkog.

“Nije ovo prvi put da nas gase, to se dešava skoro svake druge godine, ali nekako uspijemo da se izborimo i vratimo,” kaže Radojica Božić, predsjednik FK Jedinstvo.

“Problem je ovdje samo što je uvijek nedostatak novca i mi faktički dosta igračkog kadra moramo dovesti sa strane zato što nemamo toliki kvalitet u Brčkom. 2019. godinu u kojoj smo dobili pare, znači opravdali smo, izjava jednog člana komisije je da smo opravdali jedni od najbolje do sada,” kaže Božić.

Za 2019. godinu klub je dobio 239.500 maraka, i opravdao taj novac, ističu iz kluba i ne vide problem.

“Ne znam šta je sporno uopšte, nije mi jasno da su nam odbili račune i od fudbalskog saveza, kome plaćamo sudije. Sezona počinje u martu, mi moramo uplatiti kotizaciju i za omladinski i za prvi tim. Svi računi kompletno su nam odbijeni, nismo dobili grant za 2020. godinu, odigrali smo godinu bez finansija Vlade Brčko distrikta,” dodaje Božić.

Plana za naredni period nema. Predsjednik kluba ističe da će pokušati da ga opet pokrenu, ali da ne vide veliku šansu.

“Problem je u tome što sezona krene u martu, a mi moramo da plaćamo i sudije i kotizaciju i opremu i dovedemo igrače i poplaćamo plate igrača… Mi smo sad za ovu godinu ostali igračima dužni pojedinim platu, nekim platu i po, nekima dvije. Sezona neće ne krenuti, nama treba 20.000 da bismo pokrenuli klub,” zaključuje Božić.

On je dodao da je jedno od rješenja za Jedinstvo da Vlada pušta mjesečno finansije.

Prošle godine u Brčo distriktu je odbijeno 60 sportskih klubova i organizacija za finansiranje.

“Zakon o Budžetu Brčko distrikta, koji je stupio na snagu prošle godine je uspostavio određena pravila kojih se komisija Brčko distrikta koja je o tome odlučivala, odnosno koju je Odjeljenje imenovalo, držala i odbila te klubove. Mi smo u Odjeljenju zajedno sa članovima Vlade pokušali uraditi sve što je moguće, produžili rokove, da se dostave eventualno dokumentacija koja je tim klubovima falila i nakon toga po onoma što sad imamo, 30% klubova nije opravdalo sredstva,” kaže Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Za razliku od prethodnih godina, ostavljena je mogućnost da se odluka kojom su klubovi odbijeni može pobijati na sudu.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime