spot_img
spot_img

Форто у Брчком: Дистрикт као транспортни чвор

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру конференције о транспортној инфраструктури Брчко дистрикта Босне и Херцеговине данас је градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др Зијад Нишић заједно са замјеником др Антом Домићем и главним координатором Владе Жељком Антићем одржао састанак с министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом.

„Част нам је што се конференција одржава у Брчком и ово је тема која је далеко шира и значајнија јер је Брчко стављен у фокус. Она треба да третира и да обсервира саобраћај и потенцијале Дистрикта не само у БиХ, него и у региону и да се нађе на мапи европских коридора. Брчко је природна тачка гдје треба да се формира један транспортни чвор као мјесто тримодалног саобраћаја, мјесто гдје конвергирају три врсте транспорта, друмски, ријечни и жељезнички саобраћај. Битно је какву комуникацију имате и на који начин и којом брзином се могу лоцирати и капитал и услуге. Ово изазива двије врсте ефеката, један је да се брже циркулира капитал и да услуге буду доступније“, казао је градоначелник.

Он је подсјетио да Брчко окружује шест ваздушних лука што је, како је нагласио, нешто што ово мјесто може означити као мјесто чворишта и мјесто гдје се може остварити шири регионални интерес у транспорту.

„Ми очекујемо овдје да се утврде динамички планови реконструкције моста као и изградње новог моста, ауто-путева који пролазе кроз Дистрикт и да се уради рестаурација или чишћења корита ријеке Саве како би наша Лука била у функцији међудржавног европског транспорта“, казао је Нишић.

Министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто казао је да се није требало пуно размишљати о мјесту одржавања конференције о развоју одређених пројеката инфраструктуре у БиХ.

„Брчко не само да је чвориште, него је и у потреби за овим пројектима. Невјероватно је да толико година након рата ми имамо обалу Саве која није деминирана и да то кочи пројекат продубљења корита и чишћења корита како би повећали број дана пловности ријеке и како би Лука оживјела. Такође, постојећи жељезнички колосијек је исти онај из прошлих времена. Када су у питању ауто-путеви, ту сам додатно оптимистичан јер БиХ је напокон научила да гради ауто-путеве и видимо да постоји замах у оба босанскохерцеговачка ентитета“, казао је Форто.

Он је нагласио да је потребно да се Брчко укључи у ове пројекте.

„Потребно је да кроз Дистрикт урадимо два коридора, један који ће ићи од Вукосавља према Бијељини с циљем спајања с ауто-путем који се гради из Србије према Бијељини, и други како би отворили Тузлу према Орашју кроз Брчко. На тај начин Тузлу ћемо извући из транспортне изолације. Ово треба да буде почетак једног замаха и других пројеката и зато је јако битно што крећемо из Брчког“, казао је Форто.

Министар је истакао да је све спремно за реконструкцију постојећег моста.

„Данас смо требали потписати и споразум, али због хитних обавеза министар Бутковић није био у прилици да присуствује. Средства су издвојена за мост постојећи мост у Брчком и очекујем да ће се у сљедећој години увелико мост радити, а можда и завршити. Што се тиче новог моста, задатак власти Дистрикта је да усвоји просторно-планску документацију која би одредила тачку приступа путу и самог новог моста“, казао је Форто.

Након данашње конференције коју је отворио градоначелник Нишић, организован је и обилазак „Луке Брчко“ с учесницима.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img