Фит испити – Круна 20 година успјешне сарадње брчанске Гимназије са Гетеовим институтом БиХ - nula49.com
spot_img
spot_img

Фит испити – Круна 20 година успјешне сарадње брчанске Гимназије са Гетеовим институтом БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Захваљујући дугогодишњој сарадњи ЈУ Гимназије “Васо Пелагић” Брчко са Гетеовим институтом Босне и Херцеговине, брчанска Гимназија ове школске године добила је могућност да за заинтересоване ученике основних и средњих школа у Брчком организује испите Гетеовог института Фит 1 и Фит 2.

Наведени испити, као и сви остали испити ове институције, реномиране у свијету кад је ријеч о учењу њемачког језика, ширењу знања о култури, цивилизацији, привреди и умјетности Њемачке, међународно су признат доказ о познавању њемачког језика на одређеном нивоу по Заједничком европском референтном оквиру за језике.

Испити су одржани 5. и 6. 12. 2022. године у Гимназији. Гетеов институт је ангажовао своје сертификоване испитиваче на њиховом спровођењу. Прилику да бесплатно полажу испит добило је 205 ученика основних и средњих школа Дистрикта. Ученици који положе испит стећи ће широм свијета признату диплому Гетеовог института као доказ о познавању њемачког језика на нивоу А1 односно А2. Из Гимназије поручују да овим путем желе да најсрдачније захвале Гетеовом институту Босне и Херцеговине на овако изузетној прилици.

ЈУ Гимназија “Васо Пелагић” Брчко још од 2002. године активно сарађује са Гетеовим институтом Босне и Херцеговине на различитим пројектима. Почетак ове двије деценије дуге сарадње везује се за позоришни пројекат, у оквиру ког је Гетеов институт ангажовао позоришну глумицу и педагога Лизу Шел да са ученицима повратницима из земаља њемачког говорног подручја, који су њемачки језик говорили као матерњи, постави неколико позоришних комада које су потом изводили на фестивалима младих у БиХ, у Румунији и у Њемачкој. Сарадња се наставила кроз стручна усавршавања професора њемачког језика, оспособљавање референта за извођење активности стручног усавршавања професора њемачког језика на локалном и регионалном нивоу (од 2004. године). Од 2005. године непрекидно је помагао у организовању такмичења из њемачког језика за ученике средњих школа Дистрикта (стављањем на располагање материјала и задатака у складу са савременом комуникативном дидактиком и награда за најуспјешније ученике на локалном нивоу), те организовањем финалног такмичења из њемачког језика (Олимпијада њемачког језика) на Гетеовом институту у Сарајеву. Ученици из Брчког су у више наврата освајали нека од првих мјеста на том престижном такмичењу, а двије гимназијалке, Армина Алић и Амила Дервишевић, су као побједнице на свом нивоу, добиле прилику да учествују на Међународној олимпијади њемачког језика у Њемачкој. Армина се 2010. и с тог престижног такмичења вратила са златном медаљом.

Низ је културних, музичких и спортских манифестација у организацији Гетеовог института у којима су ученици гимназије, али и других школа Дистрикта, имали прилику да учествују.

Најбољи кратки филм на тему живота у мултиетничкој заједници и најбоља реп-пјесма – два сјајна побједничка пројекта која су ученицима донијела вишедневно наградно путовање у Берлин.

Централна манифестација обиљежавања Европског дана језика у БиХ је 2014. године одржана управо у ЈУ Гимназији “Васо Пелагић” Брчко, а различитим активностима и вриједним наградама учествовали су Амбасаде и језички институти осам европских земаља, које своја представништва имају у БиХ.

Сваке године Гетеов институт Босне и Херцеговине нам поводом организовања како Европског дана језика, тако и школског и међушколског такмичења из њемачког језика на располагање ставља награде и адекватан промотивни материјал.

Срећни смо што смо и овог пута имали прилику да заједно спроведемо сјајну и надасве корисну активност за брчанске ученике. Радујемо се будућој сарадњи, поручују из Гимназије “Васо Пелагић”.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img