spot_img
spot_img

Фискалне касе у Брчком од средине фебруара?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након вишеструког одгађања, иницијална фискализација у Брчко дистрикту коначно би требало да поче 15. фебруара, речено је “Независним” у Комисији за фискализацију.

Сафет Ризвановић, предсједник Комисије, каже како је до сада урађено више од 80 одсто посла.

“Провели смо низ активности у дијелу законске регулативе, а донијели смо и седам проведбених аката и правилника којима се жељело ближе одредити одредбе Закона о фискалним системима и олакшати његова примјена. Такође, завршили смо и јавни позив за избор заступника фискалних система”, казао нам је он.

Додаје како је Дирекција за финансије урадила инфраструктурну и информатичку подршку која ће олакшати спровођење закона, а ту се прије свега мисли на сервер, који је основа за спровођење фискализације и софтвера који подржава процесе који се односе на фискализацију.

Иначе, процјењује се да ће фискализацијом у дистрикту бити обухваћено између три и четири хиљаде обвезника, а процес ће се одвијати у три фазе.

Распоред правних лица је одређен према шифрама дјелатности. Креће се с трговином на мало моторних горива, апотекама, угоститељством. У другој фази биће обухваћена трговина на велико, а у трећој, посљедњој, која ће бити спроведена до краја маја, сви остали који нису ослобођени од евидентирања промета преко фискалних каса.

Занимљиво је да у Комисији ни овај пут нису били сигурни да неће доћи до нових одгађања.

“Сасвим је могуће да из објективних и субјективних разлога може доћи до помјерања. То је осјетљив пројекат и осјетљива област, тако да ништа не могу тврдити са сигурношћу”, казао нам је Ризвановић.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ су нам рекли како су се више пута оглашавали у смислу хитне потребе за фискализацијом у Брчко дистрикту, посебно из разлога што обвезници регистровани у јединственом регистру у УИО нису у једнаком полажају, али да је то посао Владе и Пореске управе у дистрикту.

“УИО је у 2018. години прослиједила тужилаштвима 124 кривичне пријаве, гдје постоји основа сумње да је буџет оштећен за више од 20 милиона КМ, а велики дио тих пријава се односи на фирме које имају сједиште у Брчко дистрикту. Због свега наведеног, увођење фискализације је неопходно и треба што прије завршити тај процес”, казали су нам из Управе.

Фарук Хаџић, економски аналитичар, каже како привредници у том дијелу БиХ могу очекивати само потешкоће које ће се огледати у трошковима за одржавање каса.

“То је нешто што ће их коштати, а ефекти за привреду, али и државу, су врло упитни. Ако неко сумња да Брчко добија више новца од расподјеле ПДВ-а него што заслужује, то се може провјерити и на други начин”, оцијенио је Хаџић.

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img