Fiskalne kase u Brčkom od sredine februara?

Nakon višestrukog odgađanja, inicijalna fiskalizacija u Brčko distriktu konačno bi trebalo da poče 15. februara, rečeno je “Nezavisnim” u Komisiji za fiskalizaciju.

Safet Rizvanović, predsjednik Komisije, kaže kako je do sada urađeno više od 80 odsto posla.

“Proveli smo niz aktivnosti u dijelu zakonske regulative, a donijeli smo i sedam provedbenih akata i pravilnika kojima se željelo bliže odrediti odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i olakšati njegova primjena. Takođe, završili smo i javni poziv za izbor zastupnika fiskalnih sistema”, kazao nam je on.

- Reklama -

Dodaje kako je Direkcija za finansije uradila infrastrukturnu i informatičku podršku koja će olakšati sprovođenje zakona, a tu se prije svega misli na server, koji je osnova za sprovođenje fiskalizacije i softvera koji podržava procese koji se odnose na fiskalizaciju.

Inače, procjenjuje se da će fiskalizacijom u distriktu biti obuhvaćeno između tri i četiri hiljade obveznika, a proces će se odvijati u tri faze.

Raspored pravnih lica je određen prema šiframa djelatnosti. Kreće se s trgovinom na malo motornih goriva, apotekama, ugostiteljstvom. U drugoj fazi biće obuhvaćena trgovina na veliko, a u trećoj, posljednjoj, koja će biti sprovedena do kraja maja, svi ostali koji nisu oslobođeni od evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

Zanimljivo je da u Komisiji ni ovaj put nisu bili sigurni da neće doći do novih odgađanja.

“Sasvim je moguće da iz objektivnih i subjektivnih razloga može doći do pomjeranja. To je osjetljiv projekat i osjetljiva oblast, tako da ništa ne mogu tvrditi sa sigurnošću”, kazao nam je Rizvanović.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su nam rekli kako su se više puta oglašavali u smislu hitne potrebe za fiskalizacijom u Brčko distriktu, posebno iz razloga što obveznici registrovani u jedinstvenom registru u UIO nisu u jednakom polažaju, ali da je to posao Vlade i Poreske uprave u distriktu.

“UIO je u 2018. godini proslijedila tužilaštvima 124 krivične prijave, gdje postoji osnova sumnje da je budžet oštećen za više od 20 miliona KM, a veliki dio tih prijava se odnosi na firme koje imaju sjedište u Brčko distriktu. Zbog svega navedenog, uvođenje fiskalizacije je neophodno i treba što prije završiti taj proces”, kazali su nam iz Uprave.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže kako privrednici u tom dijelu BiH mogu očekivati samo poteškoće koje će se ogledati u troškovima za održavanje kasa.

“To je nešto što će ih koštati, a efekti za privredu, ali i državu, su vrlo upitni. Ako neko sumnja da Brčko dobija više novca od raspodjele PDV-a nego što zaslužuje, to se može provjeriti i na drugi način”, ocijenio je Hadžić.

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime