spot_img
spot_img

Фискалне касе одгодиле 900 рочишта у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Адвокати у Брчком истрајни су у намјери да буду изузети из система фискализације, због којег је већ пропало 900 рочишта, а о измјенама Закона о фискалним системима, које би донијеле рјешење тог проблема, коначно би требало да буде ријечи сутра на сједници Скупштине дистрикта.

Измјена Закона о фискалним системима која би на годину одгодила фискализацију адвокатске дјелатности, док не буде нађено коначно рјешење, већ неколико пута је требало да буде на дневном реду брчанске Скупштине, међутим то се није десило.- Скупштина је засједала и прошле сриједе, али наше питање није дошло на ред. Надам се да ће сутра коначно бити ријешен проблем, да бисмо се након објаве у “Службеном гласнику” коначно вратили своме послу – рекао је члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић.

Он је додао да очекује да ће проблем коначно бити ријешен у корист адвоката, с обзиром на то да већ скоро пола године траје њихова агонија.

– И градоначелник Синиша Милић је прошле седмице упутио допис да нас по хитном поступку изузму из система фискализације на годину дана, тако да вјерујем да ће ова ситуација бити коначно окончана – рекао је Симић.

Подсјетио је да је 36 адвоката, колико их има канцеларије у Брчком, још 26. априла обуставило рад пред тамошњим судовима, тужилаштвима и органима управе, у знак протеста због обухватања системом фискализације.

– Од тада је пропало око 900 рочишта – рекао је Симић.

Влада дистрикта је крајем прошлог мјесеца усвојила приједлог измјена спорног закона, након чега би требало да буде формирана комисија која ће ускладити те прописе дистрикта са прописима у Републици Српској и ФБиХ, гдје адвокатска дјелатност није обухваћена фискализацијом.

Законом о фискалним системима Брчко дистрикта, који је усвојен 8. јуна 2016. године, адвокатска дјелатност била је изузета од обавезе регистровања промета путем фискалне касе.

Међутим, Скупштина дистрикта је без најаве, односно нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра прошле године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којим је прописала обавезу регистровања промета путем фискалне касе у адвокатској дјелатности.

Бесплатна правна помоћ

Мирко Симић истиче да адвокати непуних пола године нису радили ни у хитним случајевима.

– Имамо бесплатну правну помоћ, тако да су адвокати из те канцеларије заступали клијенте у хитним ситуацијама – рекао је Симић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img