Fiskalizacija u Brčkom počinje od 2018. godine

Nakon što je fiskalizacija provedena u oba entiteta BiH, red je došao i na Brčko. Skupština Distrikta je još prošle godine usvojila Zakon o fiskalnim sistemima, koji se predviđa uvođenje fiskalnih kasa u Brčkom od 1. 1. 2018. godine.

O procesu fiskalizacije i svemu što on donosi danas su u Brčkom govorili Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, Safet Rizvanović, predsjednik Komisije za fiskalizaciju i Slobodan Pejkić, inspektor Poreske uprave.

- Reklama -

“Nastojaćemo da ovaj sistem uspostavimo tako da on što manje košta, prevashodno poreske obveznike ali i Direkciju za finansije. Uvođenjem fiskalizacije podstiče se smanjenje sive ekonomije, uvodi se tržišna konkurentnost, povećavaju se poreski prihodi koji ovaj sistem obezbjeđuje kao i transparentnost u poslovanju”, istakao je Lučić.

Lučić je dodao i da je već pripremljeno nekoliko pravilnika iz ove oblasti, a da je trenutno prioritet edukacija poreskih obveznika i sližbenika, kako bi proces fiskalizacije prošao što brže i što lakše za sve. Inače, iz ovogodišnjeg budžeta već je izdvojeno 250 000 KM za proces fiskalizacije.

U Brčkom trenutno postoji oko 3.000 aktivnih poreskih obveznika, ali neki od njih biće izuzeti iz procesa fiskalizacije, ukoliko se procjeni da nema ekonomskog interesa da ovi preduzetnici uvode fiskalne kase.

To su prije svega poljoprivredni proizvođači samostalni preduzetnici koji obavljaju djelatnost starih i umjetničkih zanata, samostalni preduzetnici koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, banke i osiguravajuća društva, energetska, komunalna, telekomunikaciona i druga preduzeća koja naknadu za prodatu robu, odnosno pružene usluge naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mjernih instrumenata, poštanske usluge, prevoz i isporuka poštanskih pošiljki, obavezno osiguranje odnosno zdravstveno, penziono i osiguranje od nezaposlenosti, djelatnost vjerskih organizacija, umjetničko i književno stvaralaštvo i scenska umjetnost, rad umjetničkih ustanova, biblioteke, arhive, muzeji, prodaja putem automata, ulična prodaja, rad ustanova iz oblasti obrazovanja, promet dobara na veliko, promet usluga koje se plaćaju putem žiro računa, advokatske djelatnosti i omladinske zadruge.

Kada je u pitanju nabava fiskalne kase, istaknuto je da se već doneseni Zakon, koji predviđa da uređaje plaća Vlada Brčko distrikta, mora mjenjati, jer to nije moguće, tako da će poreski obveznici morati  sami kupovati fiskalne kase.

 

 

 

(agencije/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime