Fiskalizacija u Brčkom: Otežano poslovanje zanatlija i samostalnih preduzetnika

Nedavno započet proces fiskalizacije u Brčko distriktu znatno je otežao rad i poslovanje zanatlija i samostalnih preduzetnika.

Dajana Lazić, frizerka iz Brčko distrikta za Radio Brčko rekla je da je fiskalizacija prilično negativno uticala na njihov rad i izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu pokušati naće neko prihvatljivije rješenje poput onog u entitetima.

- Reklama -

“Bilo bi nam dosta lakše da paušalno plaćamo porez kao i do sada, jer fiskalizacija iziskuje više troškova dok je obim posla manji. Porez se mora platiti i od toga ne bježimo ali ovo je svakako teži način. Znamo da su u Republici Srpskoj ukinuli fiskalne kase a postoje informacije da će i u Federaciji biti tako”, rekla je Lazić.

Direktor Poreske uprave Miodrag Trifković rekao je da ima saznanja da je određeni broj zanatlija i samostalnih preduzetnika odjavio svoju djelatnost zbog straha od procesa fiskalizacije.

“Sitni poreski obveznici nemaju razloga da se plaše ovog fiskalnog sistema, jer porez u Brčko distriktu svakako nije veliki a ponovna registracija će ih dodatno koštati vremena i novca”, rekao je Trifković i naglasio da je zakon predvidio paušalno oporezivanje za određena zanimanja ali i da ća Poreska uprava u narednom periodu proširiti listu zanimanja koja bi ušla u ovaj sistem oporezivanja.

“Poreska uprava će se pozabaviti i pitanjem nekih drugih zanimanja koja nisu sadašnjim Pravilnikom uvrštena na listu za paušalno oporezivanje kao što su muški frizeri i sva zanimanja koja ostvaruju male dnevne promete”, rekao je Trifković.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime